İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
CV’de Yer Alan Fotoğraf Nasıl Olmalı?
CV’de Yer Alan Fotoğraf Nasıl Olmalı?
07 Şubat 2017

Öz geçmişinize ekleyeceğiniz “işe uygun kişi” algısı yaratacak gülümseyen fotoğrafınızla, rakip adaylar arasında bir adım öne geçebilirsiniz. Seçeceğiniz doğru fotoğraf sayesinde potansiyel işverenlerinize kişiliğiniz hakkında biraz daha ipucu verme şansını yakalayabilirsiniz. Fakat, işverende olumlu bir etki yaratması için cv’ye eklenecek fotoğrafı seçerken özenli davranmak gerekir. İşte bazı ipuçları:

1- Profesyonel giyim

Öz geçmişinize eklemek için seçeceğiniz fotoğrafta giyim tarzınız, iş dünyasının gerektirdiği sınırlar çerçevesinde sade ve aynı zamanda profesyonel olmalıdır. Erkekler için gömlek, kravat ve ceket giymeleri tavsiye edilir. Kadınlar ise resmi görünen bir bluz, gömlek veya ceket tercih edebilirler. Siyah, beyaz, lacivert gibi resmi renklerde giyinmek önemlidir. İşe kabul edildiğinizde ortam müsaitse daha sonra renkli kıyafetler giyebilirsiniz. Fakat öz geçmişinize fuşya elbise ile çekildiğiniz bir fotoğrafı koymanız uygun olmaz. Olabildiğince az aksesuar tercih edilmelidir. Işıltılı ve ön plana çıkan küpelerle, göz alıcı kolyelerle çekilen fotoğraflar cv’ye uygun değildir. Fotoğrafta amaç, ilgiyi yüzünüze, ifadenize ve bakışlarınıza çekmektir.

2- Doğal saç, makyaj ve erkekler için tıraş

Cv’ye eklenecek fotoğrafta yüzün ve ifadenin ön plana çıkması hedeflenir. Dolayısıyla hem kadınlar için ve hem de erkekler için saçların derli toplu olması önemlidir. Erkeklerin saç ve sakallarının tıraşlı olması, disiplinli ve düzenli olduklarının bir göstergesidir. Kadınlar ise makyaj yaparken parlak renklerden kaçınmalı, olabildiğince doğal bir makyajla enerjik, sağlıklı ve temiz bir görüntü sergilemelidirler.

3- Ulaşılabilir görünüm

Öz geçmişinizdeki fotoğrafa bakanlar, profesyonel bir görüntü ile karşılaşırken, aynı zamanda aradıkları kişinin ifadesini de görmelidirler. Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz. Yan profilden çekilen resimleri öz geçmişinizde kullanmamalısınız.

4- Arka fona dikkat

Arka fon kesinlikle sade olmalıdır. Arka fonda yer alan bir manzara görüntüsü, ya da herhangi bir desen, öz geçmiş için uygun değildir. Fon renginin de dikkatle seçilmesi gerekir. Siyah, sarı gibi fonlar yerine daha soft, daha yumuşak arka fon renkleri kullanılmalıdır.

5- Boydan fotoğraf kullanılmamalıdır

Öz geçmişe eklenecek fotoğraflar profil fotoğrafı olmalıdır. Bütün bedeni gösteren boydan fotoğraf kullanmak gereksizdir. Belden yukarısının yer aldığı, boyutu fazla büyük olmayan, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar idealdir.

Diğer Yazılar