İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Grup Mülakatları Ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Grup Mülakatları Ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
05 Mart 2017

Bazı şirketler, işe alacakları personeli seçerken grup mülakatına başvurur. Böylece hem zamandan kazanırlar; hem de başvuran adayların grup içindeki davranışlarını gözlemleme imkanı bulurlar. Grup görüşmelerinde mülakat yapan kişinin amacı, karşılaştırdığı adaylar arasından en doğru kişiye karar vermektir. Bu değerlendirme sırasında adayların baskı altındayken nasıl davrandıklarını, ekip içindeki uyumunu da gözlemleyeceklerini aklınızdan çıkarmamalısınız.

GRUP MÜLAKATINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

 1- Mülakata erken gidin

Grup mülakatları rekabetin ön planda olduğu ortamlardır. Dolayısıyla işe ne kadar uygun özellikler taşısanız da gecikme halinde olumsuzluk hanenize bir eksi puan almış olursunuz. Tam tersi, yani 15-20 dakika erken gitmeniz ise elbette pozitif olarak değerlendirilir. Ayrıca erken gittiğinizde diğer adaylarla tanışma şansını da yakalayabilirsiniz.

 2- Buz Kırıcı (Ice Breaker) aktiviteleri iyi değerlendirin.

Grup mülakatlarında “buz kırıcı” olarak adlandırılan süreçte adayların kendilerini tanıtmaları beklenir. Dolayısıyla heyecanlanmamak ve düzgün bir etki bırakmak için bu bölüme önceden hazırlanmalısınız. Kendinizi tanıttığınız giriş kısmı çok uzun olmamalıdır. Sürenin kısıtlı olduğunu ve başkalarının konuşma haklarına da saygı duymanız gerektiğini unutmamalısınız.

3- Beden dilinizi doğru kullanın

Beden diliniz sizin hakkınızda birçok ip ucu içerir. Sandalyede düz oturmak, konuşmacıları ilgili ve saygılı bir tavırla dinlemek sizin için olumlu puan anlamına gelir. Görüşmenin ilerleyen safhalarında her ne kadar heyecanınızı yenip rahatlasanız da duruşunuzu bozmamaya dikkat etmelisiniz.

4- Kendi sorularınızı hazırlayın

Grup mülakatlarında genellikle“Soracağınız başka sorular var mı?” sorusu da yer alır. Önceden hazırladığınız “Şirket içi eğitimler hakkında bilgi verir misiniz?”, “İdeal bir adayı nasıl tanımlarsınız?” gibi sorularla bu kısmı kendiniz için avantajlı bir hale getirebilirsiniz. Fakat yönelteceğiniz sorular tartışma ortamı yaratacak keskinlikte veya anlatılanlarla alakasız bir konuda olmamalıdır.

5- Liderlik yeteneklerinizi doğru kullanın

İyi bir lider, sadece kendisini ön plana çıkarmaz; aynı zamanda başkalarının da görüşlerine önem verir. Eğer mülakat sırasında bir grup çalışması etkinliği düzenlenmişse, diğer adayların da görev almalarını sağlayıcı yaklaşımınız size olumlu puan kazandıracaktır. Sesi en çok çıkanın her zaman haklı olmadığını unutmayarak; makul bir ses tonunda konuşmalı, nazikçe söz alarak katılım sağlamalı, utangaç davranışlarla geri planda kalmamaya özen göstermelisiniz.

Diğer Yazılar