İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Pazarlama Uzmanları Hangi Özelliklere Sahip Olmalılar?
Hazır Giyim Pazarlama Uzmanları Hangi Özelliklere Sahip Olmalılar?
16 Haziran 2017

Hazır giyim sektöründe pazarlama uzmanı olarak çalışacak kişi, çeşitli pazarlama tekniklerini kullanmak ve ciroyu artırma hedefli faaliyetlerde bulundurmakla görevlendirilir. Bu pozisyonun iş tanımında, planlı ziyaretler yaparak yeni müşterilere ulaşmak, var olan müşterileri periyodik olarak ürünler hakkında bilgilendirmek, pazar analizi ve fiyatlandırma çalışmaları yapmak, bağlı olduğu birime raporlama yapmak gibi görevler yer alır.

Firmanın müşteri potansiyeline göre iç piyasa veya dış piyasada görevlendirilen pazarlama uzmanlarında aranan özellikleri şu şekilde genellemek mümkündür.

 1- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak

Bu özellik firmaya göre değişiklik gösterebilir. Kimi firmalar pazarlama uzmanı olarak görevlendirecekleri personelin üniversitelerin hazır giyim/ tekstil bölümlerinden mezun olmasını beklerken; kimi firmalar ise pazarlama, iletişim gibi farklı bölümlerden mezun olanları da kabul edebilmektedir.

 2- Tekstil, hazır giyim bilgisi

Hazır giyim sektöründe pazarlama uzmanı olarak çalışacak kişinin pazarladığı ürünün özelliklerini iyi bilmesi gerekir. En azından temel düzeyde iplik, kumaş, dokuma, örme, boya, baskı, dikim teknikleri, ölçü bilgisi, renk bilgisi konularında bilgi sahibi olanlar,  iş başvurusu yapanlar arasında daha avantajlıdır.

3- Etkin iletişim yeteneği, ikna kabiliyeti, düzgün diksiyon

Pazarlama uzmanı olarak çalışacak kişinin iletişim becerilerinin güçlü olması ve karşısındakini ikna edebilecek kişisel özelliklerde olması beklenir. Ayrıca anlaşılabilir ve düzgün bir diksiyon da pazarlama uzmanı olarak çalışacak kişi için önemlidir.

4- Benzer pozisyonlarda deneyim

Çoğu firma, benzer pozisyonlarda deneyimi olan adaylara öncelik verebilmektedir. Deneyimsiz adaylar için “yetiştirilmek üzere pazarlama uzmanı” ilanlarına başvurmaları, işe kabul olasılıklarının yüksek olması anlamına gelir.

Strateji, pazarlama, reklam, marka yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olmak, pozisyonda çalışacak kişiler için avantajdır.

5- Takım çalışmasına uyum

Hazır giyim, ekip çalışmasının yoğun olduğu bir sektördür. Pazarlama birimi de üretim, modelhane, planlama gibi farklı birimlerle takım çalışması gerektiren bir pozisyon olduğu için, ekip çalışmasına uyumlu olma özelliği önemlidir.

6- Problem çözme, planlama ve organizasyon yeteneği

Ürünlerle ya da sevkiyatlarla ilgili çıkabilecek problemleri çözebilmek, bir pazarlama uzmanında olması gereken özellikler arasında yer alır.

7- Seyahat engeli olmamak & aktif araç kullanabilmek

Pazarlama uzmanlığı şehir içi, yurt içi ya da yurt dışında sık seyahat edilen bir görevdir.

8- Yabancı dil bilgisi

Eğer firmanın pazarlama ağı farklı ülkelere uzanıyorsa, adaylardan İngilizce ve/veya diğer dilleri iyi düzeyde bilmeleri istenebilir.

9- Müşteri portföyü

Bazı firmalar, istihdam edecekleri pazarlama uzmanının müşteri portföyü olmasını bekleyebilir.

10- Öz bakımına önem vermek

Pazarlama uzmanı olarak çalışacak kişi, firmanın dış yüzü olacağı için görünümüne ve öz bakımına önem vermelidir.

Diğer Yazılar