İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Sektöründe ‘’Hızlı Moda’’ Trendi
Hazır Giyim Sektöründe ‘’Hızlı Moda’’ Trendi
17 Nisan 2018

Hızlı moda kavramı son 10 yıldır hazır giyim sektöründe rüzgar gibi esen bir trend. Bu trendin ortaya çıkaran ise İspanyol hazır giyim devi bir markanın kurucusu Amancio Ortega. Hızlı moda akımında başlıca amaç ürünü hızlı bir şekilde hazırlayıp, uygun fiyatlarla ve alışveriş özgürlüğü yaratacak mağazalarda müşteri ile buluşturmak. Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye de hızlı moda akımından etkilenmiş ve hazır giyim pazarı hızlı moda devlerinin istilasına uğramıştır. Peki hızlı modanın arka planında neler var?  

“Hemen almalıyım’’

Hızlı moda endüstrisinde müşteriyi her zaman yeni ürünle buluşturmak çok önemli. Müşteri mağazaya her girdiğinde yeni ürünler görmek istiyor, bu da markaları daha fazla koleksiyon çıkarmaya itiyor. Önceden iki ana sezon 3 de ara sezon olmak üzere yılda 5 koleksiyon çıkaran markalar şimdilerde yılda 24’e kadar koleksiyon çıkarır hale geldiler. Sürekli reyon yenileyen markalar ürünlerden sınırlı sayıda ve bedende üreterek de tüketicide  ‘’Hemen almalıyım’’ algısını yaratıyorlar.

Neden 100 lira yerine 500 lira ödeyeyim?

Hızlı moda akımının temelinde şüphesiz ki düşük fiyatlı olması yatıyor. Hızlı üretim ve hızlı tüketim dinamikleri üzerine kurulu olan hızlı moda kavramının bir diğer hedefi tüketicide neden ‘’100 liraya alabileceğim bir ürün için 500 lira ödeyeyim?’’ algısını yaratmak. Ancak burada tüketicinin atladığı bir şey var. Hızlı moda çabuk tüketildiği için fiyata kalite dahil değildir.

İndirim üstüne indirim

Hızlı moda öncüleri ellerinde kalan ürünleri de satabilmek için farklı stratejiler izlerler. Önceden beğendiğimiz ama sezonunda pahalı olduğu için alamadığımız ürünün indirime girmesi için çok beklememize gerek kalmıyor çünkü hızlı moda trendinin yükselişiyle birlikte ürünü neredeyse bir ay sonra yarı fiyatına satın alabiliyoruz. Buradaki amaç ürünün bir an önce elden çıkarılmasıdır. Satılamayan ürünleri outlet mağazaya transfer etmek ya da satana kadar indirim yapmak da satmayan ürünü eritme yöntemidir.

Daha çok kimler tercih ediyor?

Çok çabuk tükenen hızlı moda ürünlerinin kullanım süreleri kısadır. Dolayısıyla daha önce kaliteye duyarlı olan müşteri beklentileri şimdilerde ‘’trend’’ ürünü en uygun fiyata almaya odaklandı. Bu sebeplerle hızlı moda markaları daha çok teenage diye adlandırdığımız 20 yaş altı gençler ve çocukların ailelerin favori markaları haline gelmiş durumda. Çocukları hem gelişim çağında olduğundan hem de çok sıkılgan yapıda oldukları için düşük fiyatlarıyla bu markalar aileler için oldukça çekici. Gençler için ise daha trendy ve eğlenceli.

Ne kadar kaliteli?

Hızlı moda çok çabuk tüketildiği için müşteri kaliteye değil fiyata ve trendlere  duyarlıdır. Stoğu en kısada çevirmek için satmayan ürünü bir an önce elden çıkarıp yerine satan ürün koymayı hedeflerler. Bu konuda markalar çeşitli stratejiler uygularlar, satmayan ürünü satan lokasyona transfer etmek, satmayan ürünü outlet mağazaya transfer etmek, satmayan ürünü merkeze çekmek ya da satana kadar yerinde indirim yapmak satmayan ürünü eritme yöntemleridir.

Diğer Yazılar