İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Sektöründe Müşteri İlişkileri Ve Takibi Nasıl Olmalıdır?
Hazır Giyim Sektöründe Müşteri İlişkileri Ve Takibi Nasıl Olmalıdır?
09 Ağustos 2017

Hazır giyim sektöründe istenilen verimi almak için müşteri temsilcileri büyük önem taşımaktadır. İyi bir müşteri temsilcisi firmaya müşteri kazandırıp sürekliliği sağlarken yeterli donanımlara sahip olmayan temsilciler müşteri kaybına yol açmaktadır. Peki satış temsilcileri müşterilerle ilişki kurarken nasıl hareket etmeli ve müşteri takibini nasıl sağlamalıdır?

İletişim kabiliyeti

Müşterilerle firmalar arasında köprü görevini üstlenen müşteri temsilcilerinin öncelikle iletişim kabiliyetlerinin yüksek olması gerekir. İyi bir konuşma becerisi ve  iyi bir ikna kabiliyetine sahip olmak, müşteri ilişkilerinde olmazsa olmazlar arasında gelmektedir. İmalatçı ve satın alma ofislerinde çalışan müşteri temsilcileri için iyi bir portföye sahip olmak da önem taşımaktadır.

Müşteri bulma süreci

Müşteri bulma süreci, müşteri temsilcilerinin en zorlandığı anlar arasında gelmekte. Özellikle rekabetin yüksek olduğu hazır giyim sektöründe müşteri bulmak ve sürekliliğini sağlamakta oldukça zorlanılmakta. Bu noktada müşteri temsilcisinin çalıştığı firmayı iyi tanıması, ürünler hakkında iyi bir donanıma sahip olması müşterilerle kurdukları ilişkileri olumlu yönde etkileyecektir. Müşteri bulma sürecinde ise sektörel ilişkiler önemli bir rol oynayacaktır. Firmaların sınıflandırılması, ihtiyaçlarının analiz edilmesi, gözlem ve takip ile doğru müşterilerle doğru ilişkiler kurularak iş ortaklığı sağlanabilir. Bu noktada sosyal ilişkiler etkili olacaktır. Çeşitli meslek odaları ve organizasyonların takip edilmesi müşteri arayışına etkili bir çözüm olacaktır. Bunun yanında LinkedIn gibi sosyal ağlar, iş çevresinin genişletilmesinde son zamanlarda en etkili araç olarak görülmekte…

Müşteri takibi

Müşteri ilişkileri kurulduktan sonra ürün siparişinin alınmasından müşteriye gönderimine kadar her konuya hakim olmak gerekir. Her aşamada müşterilerin bilgilendirilmesi ve güvenin sağlanması kurulan ilişkileri güçlendirecektir. Takip aşamasında eskiye nazaran günümüzde teknolojinin gelişmesi ile oldukça avantaj sağlanmış durumda. Müşteri takip programları ile müşteri bilgileri, görüşme notları, teklif hazırlama, sipariş süreci, tahsilat takibi vb. tüm süreçler kontrol altında tutulmakta ve daha güvenilir şekilde ilerlemektedir.

Diğer Yazılar