İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Sektöründe Yabancı Dilin Önemi
Hazır Giyim Sektöründe Yabancı Dilin Önemi
13 Mart 2018

Yabancı dil özellikle de İngilizce, iş hayatında çalışanların en büyük avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenilen bir yabancı dil, iş görüşmelerinde adayın diğer rakipleri karşısında 1-0 öne geçmesine olanak sağlıyor. Pek çok sektör için yabancı dil, çalışanlarda aranan ve olmazsa olmaz özellikler arasında geliyor. Hazır giyim de ithalat ve ihracat gibi dalları içinde barındıran, farklı ülkeler ve yabancı müşteriler ile yoğun iletişim gerektiren bir alan olarak, yabancı dilin en ihtiyaç duyulduğu sektörler arasında yer alıyor.

Hangi yabancı diller öğrenilmeli

İngilizce bilmenin zorunluluk olarak görüldüğü günümüzde, yabancı dil olarak yalnızca İngilizce de yeterli gelmiyor. İngilizce dışında ikinci hatta üçüncü bir dile ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden İngilizce eğitimi okullarda ilkokul seviyesine kadar indirilmiş durumda. Hazır giyim sektörü yabancı dil konusunda çeşitliliğe ihtiyaç duyulan sektörler arasında geliyor. İhracatın önemli bir role sahip olduğu hazır giyim sektöründe ikinci dile karar vermek için bu durumdan faydalanılabilir. Ülkemiz hazır giyim ve tekstil alanında en fazla Almanya ile ilişkiler geliştirmiş durumda. İhracat raporlarına bakıldığında Almanya’dan sonra İngiltere, Irak, İtalya, ABD ve Fransa ilk beşte yer alıyor. Bu noktadan yola çıkarak ikinci dil tercihinde Almanca hazır giyim sektöründe çalışanlar için ideal bir tercih olabilir. Bu tarz bilgilerin yanında çalışılan şirketin ihracat yaptığı ve iş ilişkileri kurduğu ülkelere göre farklı bir dil öğrenilebilir.

Yabancı dil seviyesi

Yabancı dil seviyesini şirketler genellikle iyi ve ileri derece olarak belirlemekte. Çalışılan alana göre dil seviyesinde aranan nitelikler değişebilmektedir. Örneğin pazarlama, ithalat, ihracat, lojistik, müşteri ilişkileri gibi alanlar için dil seviyesinin ileri ve iş seviyesinde olması beklenir. Araştırma, yazışma ve iletişimin daha az olduğu iş alanları için ise yabancı dilin iyi seviyede olması yeterlidir.

Dil gelişimi için ne yapılmalı

Uzun vadeli ve bitmeyen bir süreç olarak dil öğrenmek ve o dili taze tutmak süreklilik gerektirir. Öğrenilen yabancı dil kullanılmadığında zamanla unutulmaya başlar. Bu yüzden yabancı dil seviyesinin değişmemesi ve gelişmesi için çaba harcamak faydalı olacaktır. Dili geliştirmek ve taze tutmak için pek çok yöntem uygulanabilir. Bunlardan en basiti yabancı film ve dizileri takip etmek. Bu dizi ve filmleri Türkçe alt yazı tercihi yerine orijinal dili ile izlemek dil gelişimini destekleyecektir. Bu noktadan yola çıkarak yabancı dilde yazılmış kitap ve dergileri okuyabilirsiniz. Yabancı dil bilen yakınlarınızla pratik yapabilirsiniz. Gün içinde çevrenizdeki nesnelerin yabancı dil karşılığını bulmaya çalışabilir, beğendiğiniz bir şarkı veya sözü çevirmeyi deneyebilirsiniz. Sosyal medya üzerinden farklı ülkelerdeki insanlarla iletişime geçip dilinizi geliştirmek için muhabbet edebilirsiniz. Tüm bunların yanında imkanınız varsa yurt dışı seyahatlerine çıkarak dil pratiği yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar