İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Ve Tekstil Alanında Çalışmak İsteyenler Hangi Özellikleri Taşımalı?
Hazır Giyim Ve Tekstil Alanında Çalışmak İsteyenler Hangi Özellikleri Taşımalı?
16 Haziran 2017

Hazır giyim ve tekstil sektörü, ülkemizin lokomotif sektörleri arasındadır. Oldukça farklı çalışma alanları alan sektörde elyaftan, ipliğe; iplikten kumaşa, kumaştan giyim eşyasına olan dönüşümün aşamalarında birbirinden apayrı görev ve sorumluluklar almak mümkündür. Çok farklı iş tanımlarının yer aldığı sektörde çalışacak kişilerde aranan özellikler, iş tanımına göre farklılık gösterir. Fakat sektöre adım atacaklara fikir vermesi açısından hazır giyim ve tekstilde çalışanların genel özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

1- Eğitim

İlkokul mezunundan doktora yapmış kişiye kadar her eğitim seviyesinden aday hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam edilmektedir. Örneğin konfeksiyonda son ütücü olmak için ilkokul mezunu olmak yeterliyken, üretim planlama mühendisi olarak çalışmak için tekstil mühendisi veya endüstri mühendisi olma şartı aranır. Bu durumda hazır giyim ve tekstil alanında çalışmak isteyenler, eğitim durumlarına uygun ilanlara başvurabilirler.

 2- Mesleki bilgi

İşin niteliğine göre mesleki bilgi ihtiyacı da değişiklik gösterir. Örneğin mamul depoda taşımacı olarak çalışacak kişiler vasıfsız elemanlar arasından seçilirken, model makineci olmak için kalıp, dikiş, kumaş, kalite bilgisine ihtiyaç duyulur. Mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, ara eleman ve vasıfsız eleman seviyeleri için farklı mesleki bilgilere ihtiyaç vardır.

3- Yabancı dil

Özellikle ihracat yapan tekstil firmalarının müşteri temsilciliği, kalite, pazarlama, satın alma gibi departmanlarında çalışan kişilerin yabancı dil bilmeleri gerekir.

4- İnsan ilişkilerinde ve ekip çalışmasında uyum

Bu özelliğin sektörün hemen hemen her kademesinde çalışacak kişilerde olması gerekir. Çünkü hazır giyim ve tekstil, emek yoğun bir sektördür ve bu nedenle insan ilişkileri son derece önemlidir. Seri üretimin doğası gereği ekip çalışmasında uyumlu olmak, hazır giyim çalışanlarının başarılı olmasında önemli bir avantajdır.

5- Esnek çalışma saatleri

Hazır giyim ve tekstil sektörünün özellikle imalat departmanlarında vardiyalı çalışma, mesaili çalışma sık sık görülür. Bu nedenle sektörde çalışacak kişilerin esnek saatlerde çalışmaya uygun olmaları beklenir.

6- Stres ve baskı altında çalışabilme

Hazır giyim, zamanla yarışarak üretim yapılan, detayların ve dolayısıyla hataların da sıkça ortaya çıktığı bir sektördür. Ürünlerin müşteriye söz verilen günde yetişmesi için çalışan kişilerde zaman baskısı ve stres oluşabilmektedir. Bu nedenle sektörde çalışacak kişilerin strese dayanımları yüksek olmalı

ve özellikle yönetici pozisyonunda çalışacak kişiler baskı altında sağlıklı karar alabilmelidirler.

7- Problem çözme yeteneği

Tekstil ve hazır giyimde değişkenler fazla olduğu için problemlerin çıkma olasılığı da fazladır. Renk farkı, kumaş sorunları, aksesuar sıkıntıları, dikiş problemleri gibi teknik kalite problemleri yanı sıra, her sektörde görülen insan ilişkileri ve iş akışı kaynaklı sorunlar da yaşanabilmektedir. Bu durumda sektörde çalışacak kişilerin problem çözme yeteneklerinin olması kendileri için önemli bir avantajdır.

Diğer Yazılar