İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
10 Ekim 2016

İş bulma süreci, pek çok kişinin hayatında geçirdiği en zor süreçler arasında geliyor. Yapılan iş başvurularının cevapsız kalması, aranan pozisyona uygun olunmasına rağmen yanıt alınamaması motivasyonu düşürürken kişiyi psikolojik olarak da etkiliyor. Bu notada olumlu dönüşler almak için iş başvurusu yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Etkili Bir Özgeçmiş

Özçeşmiş, iş başvurularında en dikkat edilen kriterler arasında geliyor. Bunun için adayların öncelikle özgeçmişlerine dikkat etmesi gerekiyor. Özgeçmiş yalnızca iş deneyimlerinin yer aldığı bir dosya olarak görülmemeli. İş deneyimlerinin yanında, adayları tanıtacak özellikleri de taşımalıdır. İş deneyimi az olmasına rağmen özgeçmişinde kendini etkili şekilde anlatması ile olumlu yanıt alan pek çok aday yer alıyor. Bunun için CV’nize iş deneyimleriniz yanında mezun olduğunuz okullar, aldığınız eğitim ve sertifikalar, katıldığınız etkinlikler, hobileriniz, kişisel becerileriniz vb. bilgileri de eklemelisiniz.

Kendinizi Doğru İfade Edin

İş ilanlarında bir işe sizin gibi onlarca kişinin başvurduğunu unutmayın. Bunun için iş başvurusunda kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışın. Bunun yolu da iyi hazırlanmış bir CV’den geçiyor. CV’niz zayıf olabilir ancak CV’nizle birlikte iş başvurusunda ilettiğiniz liderlik odaklı bir ön yazı, yapılan başvurular arasında sıyrılmanızı sağlayabilir. Hazırladığınız ön yazıda yetkinliklerinizle beraber, çalışacağınız alana katacağınız değer hakkında bilgi verebilir ve insan kaynaklarını etkileyebilirsiniz.

Yazım Kuralları ve Türkçe’ye Dikkat Edin

Hazırladığınız CV ve ön yazıda kullandığınız Türkçe ve yazım kuralları, insan kaynaklarının en dikkat ettiği noktalar arasında geliyor. İş başvurularında adayları tanımada ilk aşama olan CV ve ön yazıda yer alan yazım yanlışları ve anlamın kaydığı cümleler, adayların daha ilk aşamada başarısız olmasını sağlayabiliyor. Bu yüzden yazım kuralları ve seçtiğiniz cümlelere de dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle ön yazıda açık, anlaşılır ve net ifadeler kullanmanız faydalı olacaktır.

İş Başvurularında Seçici Olun

İş ararken gördüğünüz her iş ilanına başvuruda bulunmayın. Bu noktada seçici olmaya özen gösterin. Size en uygun olan iş fırsatlarını değerlendirmeye çalışın.

Referans Verin

İş başvurularında güvenilirlik oldukça önemlidir. İnsan kaynakları veya işverenin güvenini ilk aşamada kazanmak için CV’nizde referans vermeye özen göstermelisiniz. Verdiğiniz referansların iş yapış şeklinizi doğru aktaracak kişiler olmasına dikkat edin.

İstekli Olduğunuzu Gösterin

İşveren veya insan kaynaklarına iş için gerçekten istekli olduğunuzu gösterin. İş için duyduğunuz heyecanı; yapacağınız işlere ne gibi fayda sağlayacağınız, nasıl geliştireceğiniz ve aklınızdaki fikirlerle ifade edebilirsiniz. Bu şekilde istekli olduğunuzu gösterirken ne kadar yaratıcı olduğunuzu da vurgulayabilirsiniz.

Diğer Yazılar