İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
16 Mayıs 2017

İş ararken adayların önceliği mesleki eğitim aldıkları alan ve deneyimli oldukları konudur. Fakat yeni bir iş başvurusu yaparken bu temel konular haricinde adayın kendisini mutlu edecek diğer faktörleri de göz önünde bulundurması gerekir. Aksi durumda işe girdikten kısa bir süre sonra mutsuz olup işten ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. İşte başvuru yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ana başlıklar:

1- Şirketin yönetim biçimi

Herkesin sevdiği çalışma ortamı farklıdır. Kimileri kurumsal bir yapı içinde resmi ilişkilerin olduğu ortamda çalışmaktan hoşlanır. Kimileri ise küçük ama samimi bir ortamı olan, işleri direkt patronun yönettiği ortamlarda patronla birebir çalışmayı tercih eder. Bazıları ise bütün bu ortamların haricinde uzaktan freelance çalışmayı ister. Siz hangisini kişiliğinize uygun görüyorsanız iş aramalarınızı bu doğrultuda daraltabilirsiniz. Eğer karar veremiyorsanız, son işinizi düşünün. Kime bağlı çalışıyordunuz, mutlu muydunuz?

2 – Başvurduğunuz şirketin kurumsal kültürü

Başvurduğunuz şirketin kurumsal kültürü eğer sizin yaşam tarzınızla örtüşmüyorsa, sonradan sorun yaşayabilirsiniz. Başvurmadan önce şirketin web sitesini, misyon ve vizyon tanımlarını, sosyal medya hesaplarını inceleyerek kurum olarak hangi değerlere önem verdikleri hakkında ipuçları elde edebilirsiniz.

Kurumsal kültürün bir diğer yüzü de o kurumun liderleri, yani patronlarıdır. Eğer içinize sinmeyen bir yan varsa, o işe başvurmayı tekrar değerlendirebilirsiniz.

3- Kişilik özellikleriniz, başvurduğunuz şirketin yapısıyla örtüşüyor mu?

Kişilik özelliklerinizi ne kadar detaylı ve doğru tanımlarsanız, kendinize en uygun işi bulma şansınız o kadar artar. Dışa dönük ya da içe dönük bir yapınızın olması, ekiple birlikte ya da tek başına çalışınca daha başarılı olmanızı etkileyebilir. Kalabalıkta ve sesli ortamlarda konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız, açık ofis ortamı olan iş yerlerine başvurmayı tercih etmeyebilirsiniz.

4- Başvurduğunuz iş, özel yaşamınızdaki dengeleri değiştirir mi?

Başvurduğunuz iş, alıştığınız çalışma saatleri dışında örneğin vardiyalı düzende ise, ya da hafta sonu çalışması şartı varsa, yaşam dengeleriniz değişebilir. Ya da sık sık seyehat edilecek bir işse, aile yaşamınızda yeni düzenlemeler yapmak, örneğin yeni bir bakıcı bulmak gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Özel hayatınızda olmazsa olmaz sınırlarınızı iyi çizerek başvurular yapmanız, sizi sonradan çıkacak sıkıntılardan koruyacaktır.

5- Şirket eleman alımı konusunda istikrarlı mı?

Bazı firmaların kariyer sitelerinde düzenli aralıklarla aynı pozisyon için eleman ilanı verdiklerini görürsünüz. Eğer bir firma, 6 ayda bir aynı pozisyon için eleman arıyorsa, orada bir sıkıntı olduğunu düşünerek başvurmadan önce şirketi daha iyi araştırmanız gerekebilir.

Diğer Yazılar