İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İstifa Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalı?
İstifa Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalı?
05 Mart 2017

Gerekçesi ne olursa olsun, istifa dilekçesi hazırlarken bazı kurallara uymak oldukça önemlidir. Eğer bazı olumsuzluklar nedeniyle işinizden aniden ayrılmaya karar verdiyseniz, ilk anda istifa dilekçesi yazmamalısınız. Öncelikle üzerinizdeki gerginliği, stresi, paniği atmalı; sağlıklı düşünüp değerlendirdikten sonra istifa mektubunu hazırlamalısınız. Çünkü profesyonel bir istifa mektubu hazırlamak, profesyonel iş hayatının gereklilikleri arasındadır.

İstifa dilekçesi neleri içermeli?

İstifa mektubu olabildiğince kısa, sadece amacı içeren, resmi bir dille yazılmış bir belgedir. Bu belgede istifa edeceğinizi açıkça ifade etmelisiniz. İşe başladığınız tarih, işe geleceğiniz son gün, neden ayrıldığınıza dair kısa bir açıklama, ve en sonunda kibar kısa bir teşekkür notuna yazınızda yer vermelisiniz.

Ayrıca işte kazandığınız pozitif deneyimlere, ayrılmadan önce yerinize gelecek elemana işleri sorunsuz bir şekilde devredeceğinize veya elinizden gelen desteği son güne kadar göstereceğinize dair kısa bilgiler de paylaşabilirsiniz.

İstifa mektubu şikayet içermemeli

İşinizden her ne kadar olumsuzluklar nedeniyle ayrılıyor olsanız da, istifa mektubunda şikayetlere ve yaşadığınız sıkıntılara değinmemelisiniz. İstifa mektupları resmi belgeler olduğundan ötürü resmi bir dille yazılmalıdır. İş hayatında kimlerle nerede karşılaşacağınız hiç belli olmayacağı için, kariyerinizi düşünerek istifa mektubunu resmi ve saygılı bir dille yazmaya özen göstermelisiniz. Mektubun sonunda edeceğiniz teşekkür, sizin ne kadar profesyonel olduğunuzu gösterir. Hatta iletişim bilgilerinizi de yazarak süreci çok daha profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İstifa mektubu ne zaman verilmeli?

Planlı bir şekilde istifa ediyorsanız, iş kanununda belirtilen ihbar sürelerini göz önüne alarak mektubu sunmalısınız. Zamanında haber vermeniz, hem sizin profesyonelliğinizi gösterir; hem de şirket, sizin yerinize başka birini bulmak için zaman kazanmış olur.

Örnek istifa mektubu

                                                                                                                                                                         Tarih:…./….. /

ABC Şirketi İnsan Kaynakları Müdürlüğünün Dikkatine,

../../….tarihinde …. departmanında başladığım …… görevimden              ../…/…. itibariyle kişisel sebeplerle ayrılmak istiyorum.

Şirketinizde çalıştığım … yıl boyunca kariyerim ve kişisel gelişimim için bulunduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim.

İstifamın kabulünü ve gereken işlemlerin başlatılmasını rica eder, bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla,

Ad Soyad:

İmza:

Diğer Yazılar