İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Moda Tasarımında Dijital Araçların Ve Uygulamaların Kullanımı
Moda Tasarımında Dijital Araçların Ve Uygulamaların Kullanımı
16 Şubat 2018

Moda endüstrisinin en popüler bölümlerinden olan moda tasarımı, günümüzün en ilgi duyulan meslek dalları arasında geliyor. Hazır giyim ve moda sektöründe modaya yön veren bu bölüm; yaratıcı, yenilikçi ve özgün tasarımcılar yetiştirmektedir. Yetenek, bu bölümde okuyan öğrencilerin altın bileziği olarak görülmektedir. Materyallerin etkili ve yaratıcı şekilde kullanılması, öncü fikirler üretilmesi, fikirlerin doğru üretim teknikleri ile hayata geçirilmesi bir moda tasarımcısından beklenen özellikler arasında gelmektedir. Bu özelliklerin edinilmesi ve yeteneklerin geliştirilmesi ise iyi bir eğitimle gerçekleşmektedir. Moda tasarımı öğrencileri kumaş özelliklerinden makine bilgisine, üretim tekniklerinden tasarımda kullanılan dijital araçlara kadar pek çok alanda yetkinlik kazanırlar. Yaratıcılıklarını hayata geçirdikleri dijital araçlar ve uygulamalar bu meslek dalı için büyük önem taşımaktadır. Hayatın her alanının dijitalleştiği bu yüzyılda modanın şekillenmesi de klasik tasarım yöntemlerinden sıyrılarak dijitalleşmeye başlamıştır.

Tasarımcıların öğrenmesi gereken programlar

Geleneksel çizim ve tasarım yöntemlerinin yanında bilgisayar destekli çizim yöntemlerinin öğrenilmesi tasarımcıya daha profesyonel bir vizyon kazandırırken müşteri ile arasındaki bağlantıyı daha sağlam kurmasına yardımcı olacaktır. Photoshop ve Illustrator bir moda tasarımcısının öğrenmesi gereken temel programlar arasında gelmektedir.

Photoshop: Piksel tabanlı bir tasarım programı olan Photoshop, tekstil ve moda sektöründe yaygın olarak kullanılan programların başında gelmektedir. Bu program ile moda tasarımcıları; desen, kumaş, dokuları fotoğraflar veya nesneler üzerinde uygulama imkanı bularak üretime geçmeden önce tasarımlarını canlandırma imkanı bulurlar. Basit şekillerle desen oluşturma, renk modları ve efektlerini kullanma, artistik çizimler gerçekleştirme, baskı ve desen çalışmaları, storyboard ve colorboard hazırlama ve daha pek çok yetkinliğe bu program ile sahip olurlar.

Illustrator: Photoshop’tan farklı olarak vektörler aracılığı ile kusursuz çizimler yapmayı sağlayan bir programdır. Bu program ile desen oluşturma, figür çizimi, perspektif, çizgi, ritim vb. çizim araçları ile profesyonel çizim teknikleri kuralları öğrenilmektedir. Program sonrasında bir moda tasarımcısı temel desenlerden insan anatomisinin çizim prensiplerine, boyama tekniklerinden teknik giysi modellerine kadar çizim yapıp föy oluşturma becerisine sahip olacaktır.

Çizim konusunda profesyonelleşmeye yardımcı olan bu iki programının yanında moda tasarımcılarının bilgisayar üzerinde kalıp hazırlamaya yardımcı olan programları öğrenmeleri de faydalı olacaktır.

Diğer Yazılar