İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Tasarımcılar Portföy Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?
Tasarımcılar Portföy Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?
16 Haziran 2017

Portföy, bir başka deyişle portfolyo, tasarımcının çalışmalarını bir araya getirdiği dosyaya verilen addır. İster moda tasarım okulundan yeni mezun olsun, isterse sektörde deneyimli olsun; her tasarımcının yaptığı çalışmaları ve dolayısıyla yeteneğini sergilediği bir portföy olması gerekir. Hazır giyim ve moda tasarımcıları, oluşturdukları portföy sayesinde kendi tanıtımlarını yaparak yeni iş anlaşmalarını daha kolaylıkla gerçekleştirirler. Bunun için de portföyün dikkatle hazırlanması gerekir. İyi bir portföy hazırlamanın basit ipuçları şunlardır:

Portföyün biçimi

Tasarımcıların hazırlayacakları portföy dijital ortamda ya da geleneksel yöntemle kağıda basılmış halde olabilir. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın, portföyün izleyiciler tarafından kolayca takip edebilecek şekilde, sistemli ve düzenli hazırlanması gerekir.

Portföyde yer alacak bilgiler

Çizilen her tasarımın teması, adı, açıklamaları ve kullanılan malzemelerin ya da renklerin numuneleri portföyde yer almalıdır.

“Açıklamalar” kısmında bu tasarımı görenlerin aklında soru kalmayacak şekilde bilgiler vermek gerekir.

Eskizler ve biten tasarımlar

Tasarımcı, hazırlayacağı portföyde yeteneğinin bütün yönlerini göstermek istiyorsa, bitmiş bir ürünün son hali yanı sıra eskizlerine de yer verebilir. Bu sayede portföyü görenler, tasarımcının ürünü oluştururken hangi yaratıcı ve orijinal fikirden yola çıktığını izleyebilirler. Fakat portföyde eskizlere çok yer vermemek gerekir. Birkaç örnek yeterlidir. Biten ve ürün haline gelen tasarımların kaliteli fotoğrafları portföyde ön planda olmalıdır.

Portföyde yer alacak tasarımların seçimi

Tasarımcı, hazırlayacağı portföyde bütün çalışmalarına değil, en iyi tasarımlarına yer vermelidir. Çünkü portföy, yapılan tüm çalışmaların sergilendiği bir dosya değil; tasarımcını yeteneğini, çalışma stilini ve düşünce tarzını sergilediği bir kaynaktır.

Portföyde yer alacak diğer detaylar

Bir moda/ hazır giyim tasarımcısı portföyünde sadece eskiz ve ürün fotoğrafları yer almaz. Kısa öz geçmiş, profesyonel referans bilgileri, varsa ürünlerin yer aldığı defile fotoğrafları ile portföyün zenginleştirilmesi tavsiye edilir.

Portföyde kullanılacak fotoğraflar ve güncellemeler

Portföyde kullanılacak fotoğraflar, tasarımın renklerini olduğu gibi yansıtmalıdır. Ürünlerin detayları fotoğrafta belirgin olmalıdır.

Portföy belirli aralıklarla güncellenmeli, modası geçmiş tasarımlar kaldırılarak yerlerine yapılan son çalışmalardan etkileyici örnekler konulmalıdır.

Diğer Yazılar