İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Tekstil Atölyelerinde Yükselmek İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Tekstil Atölyelerinde Yükselmek İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
14 Temmuz 2017

Tekstilde konfeksiyon atölyeleri, genellikle kesimhane, dikimhane, kalite kontrol ve paketleme olmak üzere dört ana bölümden oluşur. Her bir bölüme en alt seviyeden giren mavi yakalı bir işçi, zaman içinde yükselerek çalıştığı bölümün ustabaşı/ şef pozisyonuna gelebilir. Her bir bölümde yükselmenin koşulları ise farklılık gösterir:

Kesimhane bölümünde yükselmenin koşulları nelerdir?

Kesimhaneler, konfeksiyon atölyelerinde ürünlerin kesilip baskıya/ nakışa veya dikime hazırlandığı birimlerdir. Kesimhanede çalışan mavi yakalı personel, pastal çizim, pastal serim, kesim, meto, tasnif gibi farklı görevler üstlenir.

Kesimhaneye giren vasıfsız bir personelin yıllar içinde bütün bu işleri öğrenerek kesim ustabaşı ve ardından kesimhane şefi olması mümkündür. Kesimhanede yükselmek isteyen mavi yakalı personel, titizlikle yapılması gereken bütün bu işleri öğrenmeyi hedeflemelidir. Öncelikle karton kalıpla pastal çizmeyi öğrenmesi, sonrasında bilgisayarlı sistemlerde pastal çizmeyi öğrenmesi, bunun için çeşitli kurslara gitmesi, yükselmek isteyen eleman için bir avantajdır. Pastalı kontrol edebilme, kumaşları tanıma, kesilen parçaların verimlilik hesabını yapabilme; dik bıçak, hızar ve bilgisayarlı cutter makineleriyle kesim yapabilme özellikleri, tekstil kesimhanelerinde yükselmek isteyen elemanlarda aranır. Bunların haricinde kesilen yarı mamullerin metolanması, tasnif edilmesi, kumaş hatalarını tanıma, hatalı parça yerine yenisini kesebilme becerisi de kesim ustalarının özellikleri arasında yer alır.

Bütün bu teknik bilgilere sahip en az lise mezunu, teknik lise mezunu elemanlar, yöneticilik vasfı da taşıyorlarsa tekstil kesimhanelerinde kesim ustası veya kesimhane şefi unvanını alabilirler.

Dikimhane bölümünde yükselmenin koşulları nelerdir?

Dikimhane bölümünde sadece makinecilere getir götür işi yapan bir “ortacı” da önce iyi bir makineci, sonra model makineci, ve en sonunda bant şefi olabilir. Bunun için öncelikle kumaşları tanıması, ardından kalıpları tanıması ve modelleri nasıl bir araya getireceğini öğrenmesi gerekir.

Dikimhanede yer alan overlok, reçme, düz makine gibi makinelerden herhangi birinde ustalaşan mavi yakalı personel iyi bir makineci olabilir. İyi bir makineci, kullandığı makineler haricinde diğerlerini de öğrenerek “model makineci” seviyesine yükselebilir. Model makineci, eline aldığı kesilmiş parçaları değişik makineleri kullanarak monte eden ve bitmiş ürünü tek başına ortaya çıkarabilen kişi demektir. İyi bir model makineci, bant kurmayı ve bantlara iş dağıtmayı öğrendiğinde ise bant ustası olabilir. İyi bant ustaları birden çok banta bakar hale geldiklerinde dikimhane şefliğine yükselebilir. Bir sonraki aşama olan imalat şefliği ve müdürlüğü için ise tekstille ilgili üniversite diploması gerekir.

 

Kalite kontrol ve paketleme bölümlerinde yükselmenin koşulları nelerdir?

Tekstil atölyelerinde bitmiş ürünler, kalite kontrol ve ütü paket işlemleri, “finiş” de denilen bölümlerde yapılır. Mavi yakalı bir personelin finiş bölümünde yükselebilmesi için öncelikle ürün kalitesi hakkında bilgi sahibi olması, asorti yapabilmesi, çeki listesi yapabilmesi ve ürünleri ölçebilmesi gerekir. Kalite kontrol ve paketlemede de önce ustabaşı, ardından şef olma imkanı bulunur.

 

Tekstil atölyelerinde yükselmek için gereken genel özellikler

Bütün bu bölümlerde yükselmek için çıraklık okullarından veya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslardan diploma/ sertifika almak önemlidir. Yükselmek isteyen eleman, işin bütün detaylarını öğrenmeli, yenilikleri takip etmeli, işini titizlikle yapmalıdır. İnsan ilişkilerinde başarılı olmak, yönetici özellikleri taşımak, takım çalışmasına yatkın olmak gibi kişisel özellikler de yükselmek isteyen elemanlar için avantajdır.

Diğer Yazılar