İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Tekstil Ve Hazır Giyim Sektöründe İş Arayanların Karşılaştığı Sorunlar Nelerdir?
Tekstil Ve Hazır Giyim Sektöründe İş Arayanların Karşılaştığı Sorunlar Nelerdir?
14 Temmuz 2017

Tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkemizin ihracat rakamlarında otomotivden sonra ikinci sırada geliyor. Böyle olmasına rağmen tekstil ve hazır giyim sektöründe iş arayanların karşılaştıkları spesifik sorunlar bulunuyor. İşte bu sorunlardan bazıları:

1- Kayıt dışı istihdam

Tekstil ve hazır giyim sektöründe özellikle mavi yakalı olarak iş arayanların karşılaştıkları en önemli sorun, kayıt dışı istihdamın fazla olması olarak karşımıza çıkıyor. İhracat yapan büyük firmalar veya bilinen iç piyasa markaları haricinde üretim yapan atölyelerde, sigortasız çalışan işçi sayısı oldukça fazla. Taşeron üretimin artması, bu sorunu daha da körüklüyor. Artan rekabet koşullarında girdi maliyetlerinin yükselmesi sonucunda, bazı büyük firmalarda bile benzer sorunlar yaşanabiliyor. Örneğin yönetici pozisyonunda iş arayan beyaz yakalı personel dahi ‘eksik gösterilen sigorta sürpriziyle’ karşılaşabiliyor.

2- Sektörel daralma ve iş imkanlarının azalması

Her ne kadar “ülkemizin lokomotif sektörü” olarak tanımlansa da, çeşitli nedenlere bağlı olarak baş gösteren sektörel daralma, tekstil ve hazır giyimde iş imkanlarının azalmasına neden oluyor. Yani 90’lı yılların sonuna kadar sektörde iş bulmak çok kolayken, artık maalesef iş imkanları her geçen gün daha da azalıyor. İş imkanının azalması ise maaşların ve ücretlerin gerilemesine neden oluyor.

3- Tekstil mühendisliği eğitimi veren okulların artması, beyaz yakalılar için dezavantaj oluşturuyor

İş imkanlarının çok olduğu doksanlı yıllarda sadece Ege, İTÜ ve Uludağ Üniversiteleri’nden kaliteli eğitim alarak mezun olan tekstil mühendisleri kolayca iş bulabiliyordu. Günümüzde bu okulların sayısı on beşi geçti. Bir taraftan mezun sayısının artması, diğer taraftan yeni fabrikaların açılmayışı, sektörde iş arayan beyaz yakalılar için ciddi bir handikap oluşturuyor.

4- Uzun mesailer, hafta sonu çalışmaları

Tekstil ve hazır giyim sektöründe özellikle üretim departmanlarında çalışacak olanları bekleyen diğer bir sorun ise uzun mesailer ve hafta sonu çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor. Emek yoğun olan sektör, en çok fazla mesai yapılan iş kolları arasında yer alıyor.

Diğer Yazılar