İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Üniversitedeyken İş Kapılarını Aralamanın Yolları
Üniversitedeyken İş Kapılarını Aralamanın Yolları
07 Şubat 2017

İş dünyasının kapılarını aralamak için ne kadar erken davranırsanız, o kadar kazançlı çıkarsınız. Eğer mezun olur olmaz bir işe girip çalışmak istiyorsanız, gereken bağlantıları önceden kurmanın çok avantajını görürsünüz. Çünkü üniversite, sadece sınıfta öğrenilen derslerden ibaret değildir. Bu süre içerisinde kariyerinizi inşa edecek ilişkilerin de temellerini atmanız gerekir.

İş dünyasına ait gereken bağlantıları henüz öğrenciyken kurmak, verimli bir hasat için zamanında tarlaya tohumları ekmeye benzer. Bu konuda üniversite öğrencilerinin takip etmesi gereken bazı ip uçları şunlardır:

1- Öğrenci olmanın avantajlarından yararlanın

Sizden önce mezun olan kişiler ya da sektörde yer alan profesyoneller, henüz öğrenci olduğunuz için sorularınızı geri çevirmezler. İş aramıyor oluşunuz, sadece onların deneyimlerinden yararlanmak ve öğütlerini dinlemek arzunuz sempatiyle karşılanabilir. Bu nedenle öz güveninize inanarak sektörde yer alan deneyimli kişilerle, okul web sitesi, mesleki blog gibi gerekçelerle resmi olmayan röportajlar düzenleyebilir ve onlarla tanışma şansını yakalayabilirsiniz. Oluşturacağınız bu bağlantılar, okul bittiğinde iş ararken mutlaka size fayda sağlayacaktır.

2- Dönemsel olarak ücretsiz çalışmayı teklif edin

İlgi duyduğunuz sektörde, haftanın belirli zamanlarında ücretsiz olarak çalışmayı teklif edin. Örneğin bir projede yer alabilirsiniz. Staj yapmaktan daha farklı olan bu tarz çalışmalar sayesinde, hem iş hayatına ait doğru bağlantılar kurabilir, hem de eşsiz bir deneyim kazanabilirsiniz. Yer aldığınız projede hiç bir ücret talep etmeden başarılı bir sonuç elde ederseniz, işveren üzerinde müthiş bir etki yaratabilirsiniz. Fakat, “ücretsiz çalışma” önerisinde bulunurken, üzerinize fazla sorumluluk almamaya dikkat etmeli, emeğinizin değerli olduğunu asla unutmamalısınız.

3- Arkadaşlarınızın aileleri iyi birer kaynak olabilir

Arkadaşlarınızın aileleri, eğer sizin çalışmak istediğiniz alanla ilgililerse, muhtemelen deneyimlerini ve hatta bağlantılarını sizinle paylaşmaktan mutlu olacaklardır. Üstelik arkadaşlığınız devam ettiği sürece bu insanlarla da iletişiminiz sürecektir. Bu nedenle arkadaşlarınızın aileleri ile öğrenciyken tanışmaktan çekinmeyin.

4- Kampüsün dışına çıkın

Dış dünyadan izole olmuş kampüslerde vakit geçirmek çoğu öğrenciye hoş gelebilir. Ama iş dünyasının kapılarını aralamak için kampüsün dışına çıkmanız gerekiyor. Bunun için de konferansları, fuarları, mesleğinizle ilgili organizasyonları, etkinlikleri takip edin. Meslek odalarının faaliyetlerine katılın. Mesleki bir etkinliğe katılmadan önce sosyal medyayı stratejik bir şekilde kullanarak, etkinlikte yer alacak kişilerle iletişim kurmayı deneyin.

5- Sosyal medyayı bilinçli kullanın

İş dünyasının kapılarını öğrenciyken aralamak için en iyi yollardan biri de henüz mezun olmadan Linkedln kullanarak kişisel ağı genişletmektir. Diğer sosyal ağlarda geçirdiğiniz zamanı Linkedln’de geçirerek geleceğinizi inşa etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca sektör profesyonellerinin sosyal medya hesaplarını takip ederek de iş dünyasına yakınlaşabilirsiniz.

Diğer Yazılar