İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Ve Tekstil Alanında Işçilerin Çalışma Süreleri
Hazır Giyim Ve Tekstil Alanında Işçilerin Çalışma Süreleri
10 Şubat 2020

Çalışma süreleri işletmeden işletmeye değişiyor. Ancak iş kanuna göre çalışma süreleri belli bir aralıkta olmak zorunda. Birçoğumuz yasal olarak çalışma süremizin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Genel olarak çalışma süreleri haftada 45 saati geçmemek zorundadır. Ancak işveren ve işçinin yazılı olarak anlaşmasıyla çalışma saati daha yüksek tutulabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken haftanın günlerine eşit şekilde dağıtılan çalışma süresinin günlük 11 saati geçmemesidir.

Çalışma süresi olarak sayılan durumlar

  • İşçiler işveren tarafından başka bir bölgeye gönderilirken yolculuk sırasında geçen zaman,
  • İşçinin her an işinde ve iş görmeye hazır bir şekilde bulunurken çalıştırılmadan ya da çıkacak işi beklerken geçirdiği boş vakitler,
  • Emziren işçilerin süt izni süreleri,



Ara dinlenmeler

Ara dinlenmeler işin niteliğine göre iş saatinin ortalarında olmalıdır. Ara dinlenmeler 4 saat ve daha kısa işlerde 15 dakika; 4 saatten 7 buçuk saate kadar olan işlerde 30 dakika; 7 buçuk saatten fazla süreli işlerde 1 saat olarak belirlenmiştir.

Gece süresi ve gece çalışmaları

Gece çalışması en geç saat 20.00’de başlayıp en geç sabah 6.00’da biten ve en fazla 11 saat süren dönemdir. Gece ve gündüz şeklinde işçi postaları olan işletmelerde çalışma programı bir hafta gece çalıştırılan işçilerin ertesi hafta gündüz çalıştırılması suretiyle düzenlenir. Gece ve gündüz postlarında 2’şer haftalık nöbet planları da uygulanabilir. İşçinin vardiyası değişecekse en az 11 saat dinlendirilmek zorundadır.

Telafi çalışmaları

Ulusal bayram ve genel tatillerden önce ya da sonra iş yerinin tatil edilmesi yahut benzer nedenlerle işletmede normal çalışma sürelerinin altında çalışılması, zorunlu nedenlerde işin durması, işçinin kendi talebi ile izin alması hallerinde işveren iki ay içerisinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması talep edebilir. Bu süreler fazla mesai olarak sayılmaz. Telafi çalışması günlük maksimum çalışma süresini aşmamak kaydı ile günde 3 saati de geçmemelidir. Tatil günlerinde de işçiye telafi çalışması yaptırılamaz.

Hafta tatilleri

İşletme tarafından işçiye 6 günlük çalışması sonucunda 24 saatlik hafta tatili verilmesi zorunludur. Hafta tatili işçiler için pazar günü olarak kabul edilse de işveren izni hafta içi de kullandırabilir. Önemli olan 6 günlük çalışmanın sonunda 24 saatlik iznin verilmesidir.

Diğer Yazılar