İşverenlerin büyük çoğunluğu, çok başarılı bir öz geçmişte yer alan zayıf referanslar yüzünden o adaya iş teklifi yapmaktan vazgeçebilir. Dolayısıyla, gelecekteki işverenini ikna etmek için dikkatle hazırladığı öz geçmişine, dikkatle seçtiği referansları da ekleyenler, şanslarını artırabilirler.
Bir öz geçmişte yer alan referanslar, işveren için başvuran adayın kendisi hakkında söylediklerinin sağlaması görevini üstlenir. Bu nedenle referans hazırlama konusunda dikkatli olmak oldukça önemlidir.
CV’de kaç tane referans yer almalı
Cv’nizde “istenildiğinde referanslar verilecektir” şeklinde bir not yazabilirsiniz. Öz geçmişinizden etkilenen işveren, sizden referans iletişim bilgilerini istediğinde, kendisine önceden hazırladığınız listeyi sunabilirsiniz. Fakat bu durumun bir risk taşıdığının da altını çizmek gerekir. Başvurduğunuz işveren, öz geçmişinizde referans görmediği için, halihazırda çalıştığınız ve belki de işten ayrılacağınızı henüz söylemediğiniz işvereninizi arayarak “bu çalışanı tekrar işe alır mıydınız?” gibi bir soru sorarsa, mevcut işinizi de tehlikeye atabilirsiniz. Oysa cv’nize 3 tane referans ekleyerek bu riski minimize etmeniz mümkün. “Gerektiğinde daha fazla referans verilebilir” ibaresi, listenin altında yer alabilir.
Referanslara hangi bilgiler sorulur
Genellikle işverenler, eski iş yerlerindeki referanslara adayın çalışma süresi, pozisyonunun adı, ne tip sorumluluklar aldığı, ayrılma nedeni gibi klasik sorular haricinde, eski iş yerinden adayın kişisel özellikleri ile ilgili bilgiler de isteyebilirler. Örneğin stres altındaki performansı, disiplini, ekip çalışmalarına yatkınlığı, en zayıf yönleri gibi… En sık sorulan sorulardan biri de “gelecekte uygun bir pozisyon olduğunda bu kişiyle tekrar çalışmak ister misiniz?” sorusudur. İşte bu nedenle referanslar titizlikle seçilmelidir.
Referans nasıl seçilir
Seçilecek referans, adayın işe kabulünde önemli bir rol oynar. Cv’ye yazılacak referanslara arkadaş, akraba yazılması uygun değildir. Eğer yeni mezunsanız, üniversitedeki öğretim görevlilerini, staj yaptığınız yerdeki yöneticileri referans olarak yazabilirsiniz.
İş dünyasından tanıdıklar, önceden iş yapılan müşteriler, son iş yerindeki yöneticiler, benzer pozisyonlara yöneticilik yapan profesyoneller iyi referans olabilir. Siyasi kimliği olan kişileri referans olarak yazmamak gerekir.
Referans olarak seçilecek kişiler, önceden bilgilendirilerek onayları alınmalıdır. Kendilerine hangi telefonlardan hangi saatlerde ulaşılabileceği mutlaka öğrenilmelidir. Eğer haber verilmezse, olumsuz sonuçlarla karşılaşma riski de oluşabilir.
Onlarca iş başvurusunun hepsine aynı kişileri referans olarak göstermek, o kişiler için bir külfet anlamına gelebilir. Bu nedenle listeyi uzun hazırlayıp dengeli bir şekilde referansları dağıtmaya dikkat etmek gerekir. Aynı gün arayan onuncu işverene bıkkınlıkla söylenebilecek olumsuz cümleleri bu sayede engellemiş olursunuz.
Referanslar CV’ye nasıl yazılmalı
Kişinin adı, soyadı, unvanı, pozisyonu, iletişim bilgileri, ulaşılabilir olduğu zaman aralığı bilgisine yer vermek yeterlidir.