İşe girmek isteyen adayların, başvurdukları pozisyonlar için öz geçmişlerinin uygun olması ve CV’lerinin ilgi çekmesi önemlidir. Bu ilk elemeden geçen adayları ise mülakat aşaması bekler. Bu iki aşamada yüzlerce aday arasından sıyrılmak için gereken kriterler arasında elbette “eğitim durumunun da önemi büyüktür.
Adayların öz geçmişlerinde “eğitim bilgileri” bölümüne yazacakları bilgiler, başvurdukları işe onları yakınlaştıracağı gibi, şanslarının azalmasına da sebep olabilir. Hangi okuldan mezun olursanız olun, iş başvurularında rakiplerinizden bir adım öne çıkmak için öz geçmişinizdeki “eğitim bilgileri” bölümünü özenle hazırlamanız gerekir. Bunun için elbette bazı stratejiler uygulamanız tavsiye edilir.
Öz geçmişte eğitim bilgileri nerede yer almalı?
Bu tamamen sizin neyi vurgulamak istediğinize bağlı olarak değişir. Eğer 5 ya da daha fazla yıl iş tecrübeniz varsa, işverenler sizin mezun olduğunuz okuldan çok nerede çalıştığınız konusuyla ilgilenebilir. Dolayısıyla eğer çok parlak bir okuldan mezun değilseniz, öz geçmişinizde “iş deneyimleri” bölümünü “eğitim bilgileri” bölümünden üste yazarak sektörel tecrübenizle ön plana çıkmayı deneyebilirsiniz. Bu bölümde kariyeriniz boyunca elde ettiğiniz başarıları kısa detaylarla anlatabilirsiniz. İşveren, bu etkileyici bölümden sonra gelen eğitim bilgilerini okuduğunda, eğitiminizle ilgili eğer varsa “eksikliklerin” göz ardı edilebileceğini düşünebilir ve hakkınızda olumlu bir karar verebilir.
Eğer yeni mezunsanız veya yeni bir eğitim alarak kariyerinizde değişiklik yapmışsanız, bu durumda “eğitim bilgileri” bölümünü üste alarak vurgulayabilirsiniz. Akademik ya da bilimsel çalışmalarınız ön plandaysa, zaten bu durumda cv’nizde en çok yer alacak kısım, doğal olarak eğitim bilgileri olacaktır.
Öz geçmiş hazırlarken uyguladığınız bu “vurgulama” stratejisine iş görüşmesi sırasında da önem vermeniz, rakiplerinizden öne geçmede size yardımcı olabilir.
Resmi bir diplomanız yoksa alternatif eğitimlerinizi vurgulayın
Çeşitli nedenlerle resmi eğitiminiz yarım kalmış olabilir, ya da diplomanızı alamamış olabilirsiniz. Eğer kariyerinizdeki bu açığı kapatmak için çeşitli programlara katıldıysanız, kısa detaylarla öz geçmişinizde katıldığınız alternatif eğitimleri anlatabilirsiniz. Katıldığınız mesleki eğitim sertifika programlarına, seminerlere, konferanslara, internette katıldığınız eğitimlere, hatta kendi kendinize çalışarak geliştirdiğiniz mesleki birikimlerinize vurgu yapabilirsiniz.