Hem kız meslek lisesi “hazır giyim” bölümünde okuyanların, hem de iki yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümünde “hazır giyim” okuyanların mezuniyet öncesi zorunlu staj yapmaları gerekir. Meslek lisesinde okuyan hazır giyim öğrencileri genellikle modelhane, dikimhane, kesimhane gibi konfeksiyon üretim bölümlerinde birebir çalışarak stajlarını tamamlar. Özellikle 12. sınıf öğrencileri, bütün sene boyunca haftada 3 gün staj yapmak zorundadır. Lisans ve ön lisans öğrencileri ise üretim bölümleri haricinde ürün yönetim süreçlerindeki pazarlama, planlama, satın alma, tedarik zinciri, Arge, Ürge gibi operasyonlarda da staj yapma olanağı bulabilirler. Bu staj süreleri bölüme göre farklılık gösterebilmektedir. “Hazır giyim” stajınızı aşağıdaki önerileri dikkate alarak verimli bir şekilde geçirebilirsiniz:
1- Hazır giyim staj yerinin bulunması
Hazır giyim staj yerlerinin bulunmasında okullar yardımcı olduğu gibi, bazen de öğrencilerin staj yerlerini kendileri bulmaları gerekebilir.
2- Hazır giyim staj yapılacak işletmenin uygunluğu
Bu staj süresince öğrenciler hazır giyim makineleri üzerinde uygulama yapmak, makineleri kullanmak, ürün tasarlamak, üretim aşamalarında bulunmak gibi süreçlerden geçer. Bu stajın yapılacağı işletmenin stajın amacına uygun olması ve okul tarafından onaylanması gerekir.
3- Hazır giyim staj raporu
Özellikle lisans öğrencilerinin stajlarından geçerli not alabilmeleri için rapor hazırlamaları gerekir. Bu rapor okulun istediği formatta hazırlanmalı, özgün bir çalışma olmalıdır. Raporun özenle hazırlanıp şekillerle, tablolarla ve numunelerle desteklenmesi gerekir. Düzgün bir staj raporu, mezun olan öğrencinin iş görüşmelerinde sunabilecekleri referans bir çalışmadır.
Hazır giyimde iyi bir stajyer olmak için öğrenciler nelere dikkat etmelidir?
1- Öğrenciler stajı bir zorunluluk olarak değil, mesleklerine attıkları ilk adım olarak değerlendirmeliler.
2- İş hayatında hazır giyim/ konfeksiyon sektörünün hangi alanında yer almak istiyorsanız o alanda staj yapmaya özen gösterin. Eğer hedefiniz üretimde kariyer yapmaksa üretim birimlerinde, pazarlamada kariyer yapmak istiyorsanız müşteri ilişkileri departmanında staj yaparak bilgi ve deneyimlerinizi artırabilirsiniz.
3- İyi bir stajyer, çalıştığı iletmenin kurumsal yapısına, giyim kültürüne uyum göstermeli, yöneticileriyle kurumsal bir iletişim kurmaya dikkat etmelidir.
4- Staj yaparken size verilen görevleri kusursuz ve zamanında yerine getirerek profesyonel tavrınızı gösterirseniz, okul bitince staj yaptığınız yerde çalışma olasılığını artırabilirsiniz. Aldığınız sorumluluklara, giriş çıkış saatlerine dikkat ederek yöneticinizde iyi bir izlenim bırakabilirsiniz.
5- İyi bir stajyer aynı zamanda iyi bir gözlemcidir. İnsan ilişkilerini gözlemleyerek, emek yoğun ve dolayısıyla iletişimin önemli olduğu hazır giyim sektöründe önemli bir tecrübe edinebilirsiniz. Güler yüzlü, saygılı, yardımsever olmaya özen gösterin.