Hazır giyim mağazasının başarısı için gereken koşullardan biri de mağazanın doğru yere açılmasıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar göstermektedir ki, mağazanın doğru yerde seçilmesi, başarının %70’ini teşkil etmektedir. Mağazanın kalabalık bir caddede mi, yoksa bir AVM içerisinde mi açılacağı, şehrin hangi bölgesinde açılacağı gibi konular çeşitli analizler sonrasında alınması gereken kararlardır.
Mağazanın kalabalık bir caddede veya AVM içerisinde açılması, muhakkak başarılı olacağı anlamına da gelmeyebilir. Öncelikle mağazada satılacak ürünün müşteri segmenti ile mağaza kurulum bölgesinin demografik yapısının uyumlu olması gerekir. Örneğin lüks markaların satıldığı bir bölgede alt gelir grubuna uygun fiyat aralığında ürün satılan bir mağaza açılırsa, başarısız olma ihtimali yüksektir.
Mağaza lokasyon seçimini detaylandırdığımızda; lokalin ticari alanı, otopark durumu, yaya ve araç trafiği yoğunluğu, bölgenin gelir seviyesi, lojistik koşulları, tüketim alışkanlıkları, diğer mağazaların alışveriş hacmi gibi konuların değerlendirilmesi ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra yer seçimi sonrası yapılacak yatırımlar, kira bedeli, tahmini mağaza cirosu, yatırımın geri dönüşüm süresi gibi konular da değerlendirme kriterleri içerisindedir. Ayrıca bu konularda uzman bir danışmanlık kuruluşu ile çalışmak da faydalıdır.
Hangi mağaza nerede açılmalı?
Bir sektör için başarılı olan bir mağaza lokasyonu diğer bir sektör için başarılı bir seçim olmayabilir. Örneğin gıda sektörüne uygun bir caddede hazır giyim mağazası açmak verimli bir sonuç getirmeyebilir. Mağazanın depolama alanı büyüklüğü de aynı şekilde bir sektör mağazası için uygunken, diğer sektör mağazası için uygun olmayabilir. Bazı hazır giyim firmaları, mağazanın müşteriye görünen kısmını showroom gibi kullanmak istemekte, bu sebeple de mağaza içerisinde az ürün sergileyerek ürünlerin geri kalanı için geniş bir depolama alanına ihtiyaç duyabilmektedir.
Hazır giyim mağazası için uygun bir AVM aranıyorsa, AVM içerisinde bulunan diğer mağazalar önemli bir değerlendirme kriteridir. Bazı rakip firmaların bulunması avantaj olabileceği gibi bazılarının bulunması ise yeni kurulacak mağazaya dezavantaj getirebilir. Örneğin devamlı müşteri çeken bir büyük mağazanın olduğu AVM’de mağaza açmanız, oraya gelen müşterilerin size de uğraması avantajı sağlayabilir. Fiyatları ile rekabet edemeyeceğiniz ve benzer ürünler sattığınız başka markanın olduğu AVM’de mağaza açmak ise müşteri kaybına sebep olabilir.