Sanayi sektörünün başlangıcından itibaren entegrasyona dayalı üretim modelleri ön plana çıkmış, ve bu modeller maliyetlerin düşürülmesi ve geniş tüketici kitlelerine uygun fiyata ürün sunulmasında etkili olmuştur. Ancak son birkaç on yıldır bu üretim anlayışı değişmiş ve entegrasyona dayalı üretimden taşerona dayalı üretim sistemlerine geçiş olmuştur ve firmalar bu şekilde maliyetlerini kontrol edebilmiştir.
Üretim modellerindeki değişimler
Hazır giyim sektörü de aynı şekilde bu üretim modelindeki değişimlerden etkilenmiştir. Başlangıçta az model ve yüksek adet üzerine kurulu olan siparişler, sonrasında çok model ve az adet yönünde yer değiştirmiştir. Bu durum da hazır giyim firmalarının daha esnek ve hızlı hareket etmesini zorunlu kılmıştır. Seksenli yıllardan bu yana tüm üretim aşamalarını kendi bünyesinde yapan hazır giyim firmaları giderek her bir aşamayı taşeron firmalara dağıtmakta ve bunu da “fason üretim” olarak adlandırmaktadır. Sadece üretim aşamalarını değil güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmetleri ve hatta depolama gibi hizmetleri de başka firmalara yönlendirmektedir.
Çok model/az adet şeklinde olan siparişler firma bünyesindeki konfeksiyon üretim bandlarının verimli kullanılmamasına sebep olmaktadır. Siparişlerin adetine göre uygun kapasitedeki tekstil atölyelerine dağıtılması, iş gücünün verimli kullanılmasını ve maliyetlerin düşmesini sağlar. Bunun yanı sıra alınan sipariş adetlerinin de dönemsel olarak orantılı adetlerde olmaması yine hazır giyim firmalarının üretim kapasitelerini planlayamamasına ve fason üretime yönelmesine zemin hazırlamıştır.
Değişen ihtiyaçlar
Güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmetler de hazır giyim firmalarının asli işleri dışında olduğu için, zaman içerisinde bu işleri profesyonel hizmet sağlayıcı firmalar üstlenmiştir. Böylece işin uzmanı firmalardan daha iyi hizmet alınabilmekte ve denetleme sağlanabilmektedir. Ayrıca bu hizmetlerin firmaya maliyetleri de düşmektedir.
Lojistiğin artık sadece bir depolama hizmeti olmadığı, tamamen komplike hizmetler bütünü olduğu bilindiği için, aynı şekilde lojistik de mamul ürünlerde işin uzmanı başka firmalardan alınan bir hizmet olmuştur. Özellikle kendi markası ve mağazaları olan hazır giyim firmaları lojistik hizmetlerini “outsourcing” etmektedirler. Ürünlerin mal kabulü, mağazalara ürün sevkiyatı, depo içerisinde yapılacak katma değerli hizmetlerin tamamını lojistik firmasına devretmek tercih edilmektedir.