Hazır giyim sektöründe görev tanımlarının hazırlanmasının önemi
Herhangi basit bir iş için bile yapılacak işin tanımlanması önemlidir. Örneğin eve çağrılan temizlikçinin hangi ev işlerini yapacağı, hangi saatler arasında çalışacağı; yapılacak işlerden beklentiler açıklıkla tanımlanmazsa sorunlar ve memnuniyetsizlikler yaşamak kaçınılmazdır. Aynı şekilde birçok insanın çalıştığı iş yerlerinde de birbirinden farklı işleri yapan meslek sahiplerinin görev tanımlarının olması gerekir. Bu görev tanımları sayesinde çalışan kişi nelerden sorumlu olduğunu ve yaptığı işlerin hangi çalışma kriterlerine göre değerlendirileceğini bilir. Yani görev tanımlarının sağlıklı hazırlanması hem işveren hem de çalışan için fayda ve kolaylık sağlar.
Hazır giyim sektörü, çaycısından genel müdürüne kadar çok sayıda farklı görev içeren bir sektördür. İşlerin doğru bir şekilde yürütülebilmesi için öncelikle iş süreçleri belirlenmeli, sonrasında bu iş süreçlerinde görev alacak personelin görevleri tanımlanmalıdır. Görev tanımları belirlenmeden oluşturulan organizasyon şeması eksik kalır. Major veya minör düzeyde hazırlanmış organizasyon şemaları görev tanımları başlığından oluşur. Örneğin “Üretim Şefi” olarak organizasyon şemasında yer alan pozisyonun görev tanımının detaylandırılması da şarttır.
Görev Tanımlarının İçeriği
Doğru bir görev tanımı hazırlanabilmesi için aşağıdaki alt başlıkların her birinin doldurulması gerekir.
1- Görev Kimlik Bilgileri: Görev unvanı, bağlı olduğu bölüm ve kendisine bağlı olan bölümler detaylandırılır.
2 – İşin Kısa Tanımı: İşin tanımı genel hatları ile çizilir.
3- İdari ve Harcama Yetkileri: Kendisine bağlı personele izin verme, işe alıp çıkarma, imza yetkisi, ödül ve ceza yetkisi, harcama limiti gibi detaylar tanımlanır.
4- Kullanması Gereken Araç Gereçler: Personelin kullanması gereken bilişim, iletişim ve ofis donanımları tanımlanır.
5- Takip Edilen Dosyalar: Personelin işini yapabilmesi için firmada takip etmesi gereken dosyalar tanımlanır.
6- Toplantılar: Personelin belirli periyotlarda katılması veya düzenlemesi gereken toplantılar tanımlanır.
7- Görevler: Personelin detaylı olarak görevleri ve sorumlulukları maddeler halinde tanımlanır.
8 – Raporlar: Personel tarafından hazırlanan ve kontrol edilen raporları kapsar.
9- Kurum İçi ve Dışı İlişkiler: Personelin kurum içi ve kurum dışı ilişkilerinin hangi doküman ile sağlanacağı tanımlanır.
10- Görevin Değerlendirmesi: Beceri, bilgi, iş tecrübesi, mali sorumluluk, inisiyatif kullanma, yönetim yükü, çalışma şartları, işletme sırları gibi konuların bu görev tanımı için sınırları çizilir.
11- İş Gerekleri: Personelin sahip olması gereken eğitim seviyesi, tecrübe süresi, temsil kabiliyeti, yöneticilik tecrübesi, fiziki ve zihni yetenekleri tanımlanır.