İş görüşmelerinde alışılageldiği üzere soruları soran taraf işveren veya insan kaynakları uzmanıdır. Adaylar da işe kabul edilmek için sorulara olabildiğince tatmin edici yanıtlar vermeye çalışırlar. Genellikle görüşmeyi yapan insan kaynakları yetkilisi “Sizin soracağınız başka soru var mı?” diyerek görüşmenin sonlanacağının sinyalini verir. Eğer önceden hazırlıklıysanız, karşı tarafa yönelteceğiniz sorular ile başvurduğunuz şirketi daha iyi tanıma şansı yakalayabilir, hem de karşı tarafı dikkatle dinlediğinizi gösterebilirsiniz. Soruyu yöneltirken kendinizden emin olmalısınız, aksi takdirde iyi giden bir görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilirsiniz. İşte sorabileceğiniz sorulara bazı örnekler:
Bu pozisyon, şirket hedeflerine ne tür bir katkı sunuyor?
Eğer başvurduğunuz şirket, elemanlarına karşı şeffaf bir iletişim biçimini benimsemişse, şirketin hedefleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bilgiler, vereceğiniz kararı olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilir.
İşe aldığınız kişiden ilk bir ay beklentileriniz nelerdir?
Böyle bir soruyla iş yerinde ilk zamanları oturarak değil, faydalı bir şeyler yaparak geçirecek bir aday olduğunuzu karşı tarafa gösterebilirsiniz. Aynı zamanda şirketin sizden beklentileri hakkında ip uçları elde edebilirsiniz.
Bu pozisyonda karşılaşabileceğim en önemli zorluklar neler olabilir?
Bu tip bir soruyla zorluklarla başa çıkmaktan korkmadığınızı, aksine plan yaparak onlarla mücadeleye hazırlıklı olduğunuzu gösterebilirsiniz. Bu soruya verilen cevaptan, işin görünen kısmı haricindeki bilgileri elde etme şansınız da olabilir.
Şirket içi eğitim olanaklarınız nelerdir?
Bu soruyu sorarak kendinizi geliştirmeye hevesli olduğunuzun ip uçlarını verebilirsiniz. Eğer başvurduğunuz iş yerinde eğitime önem verilmiyorsa ve iş hayatının başlarındaysanız, başvurunuzu tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Birlikte çalışacağım ekip, en son hangi zorluğu yenerek başarı elde etti?
Görüşme yapan yetkili kişi, işin güzel taraflarından bahsederken, böyle bir soru ile karşılaştığında gerçeklere dönebilir. Eğer sizinle çalışmayı istiyorlarsa, en önemli problemi ortaya koyarak sizin fikrinizi almak isteyebilirler.
Bu soruya alacağınız yanıt, kabul edilmeniz durumunda ne tip zorluklarla karşılaşacağınız konusunda ip uçları içerir.
Unutmayın; iş görüşmesi tek taraflı bir anlaşmanın başlangıcı değildir. Yukarıdaki sorulara benzer sorular sorarak, karşı tarafı iyice tanımaya çalışabilir ve kariyerinizde yanlış bir adım atmayı baştan engelleyebilirsiniz.