Bir iş görüşmesinde her şey yolunda giderken karşınızdaki kişi aniden “Şu anda ne kadar kazanıyorsunuz?” veya “ Ne kadar maaş beklentiniz var?” sorularını sorduğunda, en doğru yanıtı verebilmek için bu tip sorulara önceden hazırlıklı olmalısınız.
Maaş konusundaki sorulara verilebilecek bütün yanıtları önceden düşünmezseniz, iş görüşmesi sırasında zorlanabilirsiniz; hatta vereceğiniz yanlış bir cevap yüzünden işi kaybetme riskiniz de olabilir. İşte size ipuçları:
Görüşmeye gitmeden önce maaş konusunu araştırın
Bu tip sorulara doğru yanıt vermek için iş görüşmesine gitmeden önce benzer işlerdeki ortalama maaşlar hakkında araştırma yapmalısınız. Araştırma yaparken sektörün sizin yaşadığınız bölgedeki durumunu, başvurduğunuz işteki en düşük ve en yüksek maaşın neler olduğunu öğrenerek bu kilit soruya hazırlanabilirsiniz. İşler ve maaşlar hakkında bilgi veren web siteleri yanı sıra meslektaşlarınızdan da bu konuda bilgi alabilirsiniz.
Konuyu hemen maaşa getirmeyin
İş görüşmesi yaptığınız insan kaynakları yetkilisine henüz kendinizi yeterince anlatmamışken konunun maaşa gelmesi sizin için iyi olmaz. Dolayısıyla işin gerektirdiği sorumlulukları öğrenmeden ve kendinizi yeterince anlatmadan para konusuna girmeniz önerilmiyor.
Maaş aralığı konusunda hazırlıklı olun
Görüşme yaptığınız yetkili kişi size ne kadar maaş istediğinizi sorduğunda, “Yaptığım araştırmalara göre sektördeki benzer pozisyonlar için maaşlar X-Y TL aralığında. Bu aralık sizin bütçenize de uygun mudur?” şeklinde esnek bir yanıt verebilirsiniz. Ya da “Pozisyonun gerektirdiği, sizin de aktardığınız sorumluluklar, yetenek ve deneyimlerim doğrultusunda X – Y TL aralığında bir maaş, beklentilerimi karşılar” gibi bir yanıt da verebilirsiniz.
Ne kadar maaş istediğinizi görüşme öncesinde mutlaka düşünün
Bu sizin net olarak hangi maaşı istediğinizi karşı tarafa söyleyeceğiniz anlamına gelmez. Çünkü işverenin bütçesi sizin istediğiniz maaştan düşük ya da yüksek olabilir. Ama görüşme sırasında bocalamamanız için önceden istediğiniz net maaşı belirlemeniz önemlidir.
Maaş konusunda net cevap vermeyin!
Unutmayın ki iş görüşmesi sırasında her iki taraf da karşı tarafın maaş konusundaki düşüncesini / teklifini öğrenmek ister. Amacınız, siz bir rakam telaffuz etmeden önce karşı tarafın bu pozisyon için ne kadar bütçe planladığını öğrenmek olmalıdır. Dolayısıyla maaş beklentisi sorusuna “ Eğer bu pozisyon için beni uygun görürseniz maaş konusunda bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü kendi adıma esnek davranmaya hazırım. Sizin maaş öneriniz nedir?” şeklinde bir yanıt verebilirsiniz.
Özet olarak denilebilir ki, insan kaynakları yetkilisine şu anda aldığınız ya da istediğiniz maaşı direkt söylemek yerine onların önerisini öğrenmeye çalışırsanız, arzu ettiğiniz maaşa daha yakın bir sonuç elde etmeniz mümkün olabilir. Elbette bu kolay değildir, ama profesyonel davranarak bu sorunun üstesinden gelebileceğinizi de unutmamalısınız.