Çok çalışmak, iş konusunda yetenekli olmak, verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirmek gibi bilinen kuralların yanı sıra, yöneticileri etkilemenin çok farklı yöntemleri de var. İster basit bir işi yapan sıradan bir çalışan olun isterseniz 50 kişilik bir ekibi yönetmekten sorumlu bir pozisyonda olun. Hangi sektörde olursanız olun, üst yöneticinizi etkilemek için bazı prensiplere uymanız gerekir.
1- Yeni deneyimlere açık olun, inisiyatif alın
Bazı şeyleri öğrenmenin tek yolu, zorluklara göğüs gererek o şeyi deneyimlemektir. Dolayısıyla yeni deneyimlere her zaman açık olmalı, o konu hakkında deneyimli olanların söylediklerine kulak vermelisiniz. Gerektiğinde inisiyatif almazsanız, kariyer hedefinize ulaşmanız da güç olur.
2- Çözüm üretin
Yeni bir işe başladıktan sonra, sizden önceki çalışanın çözmediği ya da yarım bıraktığı bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu sorunlara bulacağınız çözümler, yöneticinizi etkileyecek önemli fırsatlara dönüşebilir.
Sorunlarla karşılaştığınızda konuyu araştırarak yöneticinizi durum hakkında bilgilendirin. Yöneticinize sorunu aktarırken mutlaka birkaç alternatif çözüm önerisinde de bulunun. Bu durum, mutlaka yöneticinizde olumlu bir etki bırakacaktır.
3- Önerilerinizde ısrarcı olmayın
Yöneticinize sunduğunuz çözüm önerisinde ısrarcı olmanız yanlış bir yöntem olur. Çünkü bazı sorunlara çözüm önerisi getirmeden önce o sorunun nedenlerini net olarak ortaya koymanız gerekebilir.
Israrcı olduğunuz değişiklik kararı her ne kadar doğru olursa olsun, eğer sorun köklü şirket geleneğinden kaynaklanıyorsa, birtakım dirençlerle karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. Böylesi bir durumda ısrarcı yaklaşımınız, yöneticinizde olumsuz bir etki yaratabilir.
4- Hatalarınızı kabul edip sorumluluk alın
Zaman zaman herkes hata yapabilir. Ama herkes hatasını kabul etmeye ve itiraf etmeye cesaret edemez. Eğer yöneticiniz makul biriyse, hatanızı itiraf etmeniz durumunda dürüstlüğünüze değer verecek ve bütün yeteneklerinizi ve başarılarınızı göz ardı ederek sizi sadece hatanız ile yargılamayacaktır.
Hatanızı itiraf ettiğinizde yöneticiniz, sorumluluğunu bilen biri olduğunuz için sizi affedebilir. Ama şunu da bilmelisiniz ki her yönetici hatalara karşı toleranslı davranmayabilir. Dolayısıyla hatanızı itiraf ederken mutlaka yöneticinize sizden kaynaklanan sorunun çözüm önerisini de sunmanız gerekir.
Öncelikle hatanız nedeniyle ortaya çıkan zararı minimize edecek bir çözüm planı oluşturun. Her ne kadar bu önerinizin kabul görmeme olasılığı olsa da en azından durumu düzeltmek için gösterdiğiniz çaba yöneticinizin dikkatini çekecektir.
5- İş arkadaşlarınızla uyumlu olun
Çalışma arkadaşlarınıza her zaman yardımcı olmaya çalışın. Bu sayede hem iş arkadaşlarınızın hem de yöneticinizin takdirini kazanabilirsiniz. Fakat iş arkadaşlarınıza yardım etmek adına kendi işlerinizi asla aksatmayın. İş arkadaşlarınızın, sizin iyi niyetli yardım teklifinizi suistimal ederek kendi sorumluluklarını sizin üzerinize yıkmalarına da asla izin vermeyin.
6- Pozitif bir takım oyuncusu olun
İşine zamanında ve güler yüzle gelen, işini en iyi şekilde yapmaya çalışan, şikayet etmeyen, pozitif tavırlarıyla iş arkadaşlarını da motive eden kişiler yöneticilerinin daima ilgisini çekerler. En kaotik ortamlarda dahi bu tavrınızdan ödün vermezseniz, yöneticinizin gözünde adeta parlayan bir yıldız olabilirsiniz. Bu tavrınızla sadece yöneticinizi değil, çalışma ortamındaki bütün iş arkadaşlarınızı da etkileyebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
Özet olarak denilebilir ki, gerek iş arkadaşlarınıza, gerek sizin sorumlululuğunuzda olanlara karşı olabildiğince doğru davranırsanız, yöneticiniz de bu durumunuzdan mutlaka olumlu olarak etkilenecektir.