İşten ayrılmaya karar vermek, oldukça hassas ve bir o kadar da dikkate alınması gereken bir süreçtir. Öyle ki, işten nasıl istifa ettiğiniz konusu, ilerideki kariyerinizi direkt etkileyebilir. Ya da aceleyle verilmiş bir karar yüzünden uzun süre işsiz kalabilirsiniz. Dolayısıyla bu süreçte bazı noktalara önem vermek gerekir, işte önemli ip uçları:
- Eğer işinizde geçirdiğiniz uzun saatler aile hayatınıza engel olduğu için, ya da işe gidip gelmekte mesafeler nedeniyle zorlandığınız için işi bırakmak istiyorsanız, istifa etmeden önce daha esnek çalışma saatleri olan, ya da evinize daha yakın bir iş alternatifi aramaya başlayın. Çünkü alternatif oluşturmadan ayrılmak, her zaman işsiz kalma riskini de beraberinde getirir.
- Ne kadar haklı olsanız da anlık öfkeye kapılarak kariyerinize zarar verecek davranışlardan kaçının. Sosyal medyada iş yerinizi ve patronunuzu kötülemek, yaptığınız işte şirkete zarar verecek şekilde bilerek ve isteyerek hata yapmak, müşteri bilgilerini kopyalamak, profesyonel olmayan bir tarzda istifa mektubu yazmak, çalıştığınız bilgisayardaki önemli dosyaları silmek gibi profesyonelliğe yakışmayan davranışlardan kaçının. Bütün bu davranışları gösteren bir personeli siz olsaydınız işe alır mıydınız? Unutmayın ki iş hayatındaki itibar, anlık öfkeyle kolaylıkla zedelenebilir.
- İşten ayrılırken arkanızda olumlu izler bırakmaya gayret edin. Sizden sonra işinizi yapacak olan meslektaşınıza dosyaları düzenli bir şekilde bırakmak, bilgisayarınızdaki gereksiz klasörleri temizlemek, e-postaları düzgün kategorize etmek gibi detaylar, hakkınızda olumlu izlenim uyandırır.
- İşten ayrılacağınız son ana kadar sorumluluklarınızı yerine getirmeniz, iş arkadaşlarınızın ve patronunuzun size olumlu referans olmasını sağlar. Dolayısıyla son anlarınızda işleri boşlamak, işe geç gitmek, uzun öğle molaları vermek gibi kötü davranışlarla akılda kalmak yerine final performansınızla göz doldurarak akıllarda pozitif anlamda kalıcı olmaya çalışın. Bu şekilde davranmak, uzun vadede sizin için kesinlikle faydalı olacaktır. Çünkü iş yerinizde geçirdiğiniz son günler daha çok hatırlanır.
- Kısa ve saygılı bir dille hazırlayacağınız istifa mektubunuzda ayrılma nedeninizi kısaca belirtmeyi unutmamalısınız. Örneğin daha iyi koşullarda veya evinize daha yakın bir iş bulduğunuz için ayrıldığınızı kısaca söyleyebilirsiniz. Uzun uzun açılamalar yapmanız gerekmez.
- Ayrılırken yapacağınız eleştirilerde yapıcı olmaya özen gösterin.
- İletişim bilgilerinizi bırakarak ulaşılabilir olmanız, ayrıldığınız iş yerinde olumlu karşılanacak bir diğer profesyonel davranış biçimidir.