Kadının iş gücü, uzun yıllardır hemen her sektörde var olmuştur ve bu durum gün geçtikçe artış göstermiştir. Üretim bandından yönetim kısmına kadar tüm aşamalarda ben de buradayım diyen kadın işçiler özel olarak korunması gereken gruplardan görülüyor ve haklarında birçok düzenlemeler yapılıyor. Mevzuatta özellikle hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönem için yapılan düzenlemeler dikkat çekse de kadının hakları bununla sınırlı değil. Kadın işçilerin haklarının neler olduğunu biliyor musunuz?
Çalışma koşulları
Gece çalıştırılmadan önce doktor raporu alınır.
- Gece vardiyalarında fazla çalıştırılamaz.
- Eşiyle aynı vardiyada çalışıyorsa talepleri doğrultusunda düzenlenmeli.
- Belediye sınırları dışarısındaki iş yerlerine servisle götürülmeli.
- Özel günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak belirlenmiş olup fazlası talep edildiğinde doktor raporuna göre hareket edilir.
- Kadın çalışanların evlendiği tarihten itibaren kendi isteği ile işten ayrıldığında kıdem tazminatı alma hakkı vardır.
Gebelik ve doğum
- Hamile ve emziren kadınlar günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
- Hamileliği boyunca periyodik kontrollerinin yapılmasına izin verilir.
- Hamilelik döneminde doktor raporu bulunması halinde daha hafif işlerde çalıştırılır.
- Hamilelik döneminde gece vardiyalarında çalıştırılamaz.
- Hamile işçilerin doğumdan önce ve sonra 8’er haftalık ücretli izin kullanma hakkı vardır. Bu durum çoğul gebeliklerde doğumdan önce 10 doğumdan sonra 8 hafta olarak belirlenmiştir.
- Talep edilirse doğum sonrasında 6 ay kadar ücretsiz izin verilir.
- Hamile, yeni doğum yapmış ya da emziren işçiye günün hangi saatinde olduğu fark etmeksizin fazla çalışma yaptırılamaz.
- Emziren anneler çocukları bir yaşına gelene kadar emzirme iznine sahiptir. Bu süre günde 1 buçuk saat olarak belirlenmiştir. anne, bu izni günün hangi saatlerinde ve kaça bölerek kullanacağını kendi düzenler. 100-150 arası kadın işçi çalıştırılan iş yerlerinde emzirme odasının bulunmasının mecburidir.