İş arayanlar, iş görüşmesi sırasında kullandıkları her sözcüğün ne kadar önemli olduğunu bilirler ve buna göre dikkatli davranırlar. Fakat davranışlar ve beden dilinin de mülakatlarda en az sözler kadar önemli olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Çünkü siz her ne kadar işinizi iyi bildiğinizi, kişisel özelliklerinizin ne kadar mükemmel olduğunu anlatsanız da, eğer yanlış bir beden dili kullanırsanız, karşı tarafta olumsuz izlenim bırakabilirsiniz. Peki mülakat sırasında beden dili nasıl kullanılmalı?
Etkileyici bir giriş yapın
İş görüşmesi konuşmayla değil, aslında görüşmeye gittiğiniz binaya girişinizle başlar. Çünkü merdivenlerde kiminle karşılaştığınızı, ya da asansöre sizinle binen kişinin kim olduğunu bilemezsiniz. Dolayısıyla binaya girdiğinizde karşılaştığınız herkes, sizin kendine güvenli ve sakin biri olduğunuzu görmeli. Telaş içinde cv’nize göz atarak böyle bir imaj yaratamazsınız!
Görüşmecinin tam karşısına değil, sağ tarafına oturun
Görüşmecinin tam karşısına oturduğunuzda kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Dolayısıyla eğer seçeneğiniz varsa sağ taraftaki sandalyeye oturun, yoksa da sandalyenizi biraz yana doğru çekmeyi deneyin.
İlk izlenim önemlidir
Görüşmenin başlamasını beklerken omuzlarınızı öne düşürmeyin, sırtınızı dik tutarak güvenli bir oturuş pozisyonu alın. Fakat oturuş pozisyonunda aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Ayaklarınızı uzatmayın, kolunuzu sandalyenin arkasına atarak kibirli bir duruş sergilemeyin. Otururken kucağınızı çanta defter vb. şeylerle doldurursanız, çağrıldığınızda beceriksizce hareket etme riskiniz olabilir.
Tokalaşma önemli
İş görüşmesinde iyi bir el sıkışma önemlidir. Karşınızdaki kişinin elini aşırı sallamadan dengeli bir şekilde tokalaşmalısınız. Sağ elinizle tokalaşacaksanız, odaya girerken elinizdeki eşyaları sol elinize alarak hazırlık yapın.
Adımlara dikkat!
Görüşmeciye doğru attığınız adımlar sırasında vücut dilinizi doru kullanarak olumlu mesajlar verebilirsiniz. Size yolu gösteren kişi ister asistan olsun ister genel müdür olsun, onun arkasında yer alarak protokole dikkat ettiğinizi gösterebilirsiniz. Onun arkasında yer alarak “ben bir adayım, siz ise şirketi temsil ediyorsunuz, sizin liderliğinizi kabul ediyorum” mesajı vermiş olursunuz. Önünüzde size yol gösteren kişinin yürüme temposuna ayak uydurarak ortam ve koşullara hemen adapte olacağınız mesajını da vermeyi unutmayın.
Görüşme sırasında nelere dikkat etmek gerekir
Görüşme bir toplantı masasında yapılıyorsa sadece göstermek istediğiniz portfolyo dosyası haricinde başka eşyalarınızı masaya koymayın. Çantanız ve diğer kişisel eşyalarınız yan tarafınızda durabilir. Kucağınızda bir dosya ya da başka bir şey bulundurmanız, etrafınıza bariyer örüyor imajı vermenize neden olabilir.
Öne eğilmek, sizi iletişime kapalı gösterir. Dolayısıyla dik oturup boynunuzu göğüs bölgenizi göstererek iletişime açık olduğunuzu belirtmelisiniz.
Elleriniz daima masanın altında bulunsun. Konuşurken ellerinizi kullanmayın.
Masaya oturma mesafeniz önemli. Masadan bir ayak boyu kadar geride oturarak merkezileşmiş, sakin ve kontrollü bir görüntü sergileyebilirsiniz.
Kollarınızı asla bağlamamalı, yanlarda serbest bırakmalısınız.