Seri üretimin yapıldığı tekstil atölyeleri ve konfeksiyonlarda iş bölümü en önemli detaylar arasında gelmektedir. İşlerin aksamadan ilerlemesi için bu dağılımın doğru şekilde yapılması ve alanında uzman çalışanlara sahip olunması önemlidir. Bir konfeksiyon genellikle ham madde alımı ve kontrolü, model ve kalıp hazırlama, kesim, dikim, presleme ve ambalaj bölümlerinden oluşmaktadır. İşte konfeksiyonlardaki ve tekstil atölyelerindeki iş dağılımı ve bu alanların önemi…
Ham madde alımı ve kontrolü
Atölye ve konfeksiyonlarda üretimin ilk basamağı olan bu alanda siparişlere uygun olarak kumaş ve yardımcı malzemeler temin edilir ve depolanır. Depolamayla birlikte malzemelerin kontrolü önem taşımaktadır. Bu yüzden malzemeler; renk, genişlik, uzunluk ve türüne göre kontrol edilip depolanmaktadır.
Model ve kalıp hazırlama
Alınan siparişe göre üretilecek modelin ölçü formlarına uygun kalıplar hazırlanır. Kalıp hazırlama işlemi karton veya sert plastik malzemelerle yapılmaktadır. Hazırlanan kalıplarla kumaştan en ekonomik biçimde faydalanarak ilk model çıkarılır. Sonrasında örnek ürün dikimi gerçekleştirilir ve kontrolü sağlanır. Bu ilk aşama ve kontrolü üretimin tamamlanmasında önem taşımaktadır. İlk provada gözden kaçan bir hata tüm üretimi etkileyecektir.
Kesim
Konfeksiyonlarda ve atölyelerde maliyetleri kontrol altına almada kesim bölümü önemli bir rol oynamaktadır. Hazırlanan kalıplar kesim işlemi için kumaş üzerlerine serilerek yerleşim planı yapılır. Burada kumaşı ekonomik şekilde kullanmak önemlidir. Bu planlamaya pastal planlama denilmektedir. Planlamada kumaşın enine, tersi ve düzüne, desenine, iplik yönüne, bedenlere göre kesilen parçaların aynı yerde toplanmasına dikkat edilmelidir.
Dikim
Kesim bölümünde parçalara ayrılan kumaşlar dikim bölümünde birleştirilmektedir. Burada organize bir dikim işlemi söz konusudur. Parçaların belli bir sıraya göre dikilmesi ve modelin doğru şekilde son halini alması önemlidir.
Presleme ve ambalaj
Hazırlanın modelin türüne göre ütüleme işlemi yapılır. Konfeksiyonlarda ve atölyelerde kumaş türüne göre birden fazla ütü çeşidi yer almaktadır. Ütü işleminden sonra ara kontroller sağlanıp ilik açma ve aksesuar takma işleminden sonra hazırlanan ürünler istenilen şekilde paketlenip ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir.