Yeni bir işe girmek isteyen tasarımcılar, her ne kadar yetenekli ve başarılı olsalar da iş görüşmesine önem vermeliler. Çünkü diğer sektörlerde olduğu gibi kendilerini işverene anlatacakları ve kabul ettirecekleri yer, iş görüşmesidir. Peki ama nasıl? İşte tasarımcıların etkili görüşme yapmalarına yardımcı olacak tüyolar:
Tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkemizin lider iş kolları arasında yer alıyor. Buna rağmen ülkemizdeki tekstil ve hazır giyim sektörünün küresel rekabet koşullarında iyi bir yerde konumlanmadığı gibi bir gerçek de söz konusu. Her ne kadar ihracat rakamları artış gösterse de, sektörde yer alan firmaların kâr oranları gittikçe düşüyor ve ne yazık ki pek çok tekstil işletmesi kapanmak zorunda kalıyor. Sektörel deneyim,iş gücü açığı olmayışı gibi avantajlar, sektörün küresel rekabet baskısına karşı koyması için yeterli değil. Peki bu durumda tekstil ve hazır giyim sektörünün rekabet gücünü arttırmak ve gelişmesini sağlamak için neler yapılmalı?
1-Katma değerli ürünler üretmek
Modaya yön veren markalar üretmek, teknik tekstillere önem vermek, fiyat rekabetinden çok kalite rekabetine yönelmek, üst sınıf ürünler üretmek, moda ve bilgiye dayanan bir yapıya dönüşmek sektöre ivme kazandıracak önemli adımlar arasında yer alıyor.
2- Ar-Ge ve teknolojiye yatırım yapmak
Eskiden emek yoğun olarak bahsi geçen sektör, artık sermaye ve teknoloji yoğun bir dönüşün yaşıyor. Bu nedenle Ar-Ge çalışmalarına önem vermek oldukça önemli. Ürünlerde ve süreçlerde yapılacak “inovasyon” çalışmaları, küresel rekabette Türk hazır giyimini hak ettiği yere çıkaracak önlemlerde ilk sırayı alıyor.
3- Devlet teşviklerinin artırılması
İşçilik maliyetlerini azaltmak için SSK primleri, stopaj vergileri bazı kalemlerde devlet teşviklerinin artırılması, işletmelerin mali yüklerini azaltmak için faydalı olacaktır. Ayrıca enerji, doğal gaz gibi temel girdilerde yapılacak devlet teşvikleri, rekabete olumlu olarak yansıyacaktır.
4- Üniversite-sanayi iş birliklerinin artması
Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi için üniversiteler ve sanayinin yapacağı ortak çalışmaların artırılması gerekir.
5- Ham madde teşviki
Pamuk ekiminin desteklenerek teşvik edilmesi, haksız rekabete yol açan pamuk ve iplik ithalatında kotalar konularak yerli üreticilerin desteklenmesi, sektöre nefes aldıracak önemli adımlar arasında yer alıyor.
Ülkemizin tekstilde önemli bir yerde olmasını sağlayan en önemli koşullardan biri kuşkusuz ki dünyada önde gelen pamuk üreticileri arasında olmamızdı. Pamuk üretiminin azalması, ucuz kumaş üretiminin Orta Asya, Afrika’ya kaymasına sebep olmuştur. Bu durumun önüne geçebilmek için pamuk üretiminin teşviki son derece önemlidir.
Tekstil makine sanayi
Hazır giyimin en önemli temellerinden olan tekstil makinelerinde ülkemiz dışa bağımlıdır. Sektöre sonradan giren Güney Kore ve Tayvan, ve özellikle dokuma makinelerinde ön sıralarda yer alan Japonya bu konuda lider konumundadır. Bu durumda yerli makine üretimine gereken önem verildiğinde sektörün gelişimi de doğal olarak hızlanacaktır.
İnsana yatırım
Sektörün gelişmesine engel olan sorunlardan bir diğeri de kayıt dışı çalışan sayısının fazla oluşudur. Yetişmiş nitelikli elemana gereken önem verilmeli, kayıt dışı ile daha çok mücadele edilmelidir. Tekstilin çalışanlar açısından tercih edilen bir sektör olması için işverenler ve devlet ortak çalışmalar yapmalıdır.
Özet olarak tekstil ve hazır giyim sektörünün nitelikli ve mutlu çalışan iş gücüne, daha fazla AR-GE ve daha fazla ÜR-GE’ye, daha fazla teşviğe ve daha fazla ilgiye ihtiyacı olduğu söylenebilir.