Hangi sektör olursa olsun ve başvurulan pozisyonun seviyesi ne olursa olsun, iş görüşmesi sırasında adaylara genellikle “zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusu yöneltilir. Çünkü bu zor soruya adayın vereceği yanıt, adayın kişiliği ve iletişim yetenekleri konusunda insan kaynakları yetkilisine oldukça fazla ipucu verir. Adaylar için son derece kritik olan “Zayıf yönleriniz” sorusuna dengeli cevap vermeniz için 4 ipucunu sizler için derledik:
1- Gerçek bir zayıf yön seçin
Kendinizle ilgili gerçek bir zayıf yön seçin. Fakat bu seçiminiz, başvurduğunuz işe alınmanıza engel olacak bir özellik olmasın. Bu seçimi yaparken iş tanımının gerektirdiği yetenekleri ve uzmanlıkları düşünerek karar verin.
Örneğin başvurduğunuz iş ilanında “yazma yeteneği”nden özel bir vurguyla bahsediliyorsa ve zayıf yönünüz olarak “yazı yazmakta iyi değilim” derseniz, o işi baştan kaybetmiş olursunuz. Zaten yazmaktan hoşlanmıyorsanız, böyle bir ilana başvurmamanız gerekir. Dolayısıyla her bir iş görüşmesi için farklı bir “zayıf yan” konusunu gündeme getirmeniz gerekecektir. Bu nedenle de birkaç tane zayıf yön belirleyebilir ve başvurduğunuz işe en uygun olanını görüşmede kullanabilirsiniz.
2- Zayıf yönlerinizin işle ilgili kaygılar uyandırmasına izin vermeyin
Seçeceğiniz zayıf yönlerinizin karşı tarafta sizin işe uygunluğunuz, güvenilirliğiniz ya da yetenekleriniz hakkında olumsuz izlenimler yaratmamasına dikkat etmelisiniz. Örneğin gerçekten sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız, bunu bir zayıf yön olarak iş görüşmesinde dile getirmeniz doğru olmaz. Çünkü sizinle görüşen kişi, sizin işe zamanında geliyor olmanızı bekleyecektir. Zayıf yön olarak “Zekası düşük kişilerle çalışmaktan hiç hoşlanmam” demişseniz, bu karşı tarafta bir kişilik problemi olarak algılanacaktır, kesinlikle yanlış bir yanıttır.
3- İşle çok ilgisi olmayan bir zayıf yönünüzden bahsedin
Başvurduğunuz işle doğrudan ilgisi olmayan bir zayıf yönünüzden bahsedebilirsiniz. Ve bu yönünüzü anlatırken sizi çok zorlamadığını ve süreklilik arz etmediğini düzgün bir biçimde ifade etmeniz önemlidir. Örneğin başvurduğunuz pozisyonda topluluk karşısında konuşmanız gerekmeyecekse, bu konuda yeterince deneyimli olmadığınızı anlatabilirsiniz. Anlattığınız zayıf yönünüzün yaşamsal bir kusur olmadığından ve çalışarak giderilebileceğinden emin olmanız, karşı tarafa da olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Bu eksikliğinizi şu şekilde dile getirebilirsiniz.
“Kalabalık bir grubun önünde konuşma deneyimim yok ve sunum yaparken biraz heyecanlanıyorum”
Ama şu şekilde dile getirmeniz yanlıştır:
“ Kalabalık insanların karşısında konuşmaktan korkuyorum. Öyle ki donup kalıyorum ve saçmalamaya başlıyorum. Bu da hoş olmuyor, galiba son işimden de bu nedenle çıkarıldım!”
4- Zayıf yönlerinizi iyileştirmek için yaptığınız çalışmalardan bahsedin
Unutmayın ki her adayın mutlaka zayıf olduğu konular vardır. Ama güçlü adaylar, zayıf yönlerinin farkındadır ve bu yönlerini geliştirmek için çaba sarf ederler. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak, zayıf yönünüzün topluluk karşısında hitap etme konusunda olduğunu belirttikten sonra şöyle devam edebilirsiniz:
“Şu andaki işim her ne kadar topluluk önünde konuşmayı gerektirmese de bunun iş hayatı için önemli bir yetenek olduğunun farkındayım. Dolayısıyla bu konuda kendimi geliştirmek için eğitim almaya başladım.”
Zayıf yönünüzü geliştirmek için kurslara katılabilir, kitaplar okuyabilir, gönüllü çalışmalarda yer alabilirsiniz. Bütün bunları görüşme sırasında duraksamadan anlatmanız, size olumlu puan kazandıracaktır.
Kabul etmek gerekir ki “zayıflık” sorusu iş görüşmesinin en zor sorularından biridir. Bu konuyu gereksiz yere uzatmadan, zayıf yönlerinize mazeretler bulmadan, uzun açıklamalar yapmadan, kısaca ve mantıklı bir şekilde yanıtlamaya çalıştığınızda başarılı olabilirsiniz. Olabildiğince bu bölümü kısa tutarak, iş görüşmesinin devam etmesini sağlamalısınız. Unutmayın; zayıf yönlerinizin farkında olarak vereceğiniz yanıtlar, karşı tarafta güçlü bir etki bırakmanıza yardımcı olacaktır.